Încă o iniţiativă artistică

Depozitul de Artă, promovare extinsă a valorilor culturale autohtone

Depozitul de ARTĂ este un proiect cultural al cărui contur a apărut cu ocazia întâlnirii unui istoric de artă și a unui colecționar, ambii iubitori ai artei plastice transilvănene, cu notele sale individuale și relevante.
A rezultat o galerie virtuală de artă, ce își propune valorizarea acestor artiști consacrați sau nedrept marginalizați, activi în Transilvania și după 1918, în România, pe parcursul secolelor XIX – XX.
Creatorii la care ne referim sunt exponenți ai Coloniei de pictură de la Baia-Mare, care în anii 1896 – 1940 reprezenta un centru artistic de referință în întreg spațiul central-est european, primii profesori ai Școlii de Belle – Arte înființată la Cluj în anul 1926, ulterior transferată la Timișoara, studenții acestora de excepție, răspândiți după finalizarea etapei de studiu pe tot cuprinsul Transilvaniei: Arad, Oradea, Cluj, Timișoara, nume de prestigiu pe scena artistică a sec. XX, activi până în jurul anilor 1970-1980.

Obiectivul nostru principal constă în reabilitarea fizică și relansarea culturală a unor lucrări de artă aparținând acestor artiști transilvăneni, majoritatea cu o vechime de cca. 50 – 100 de ani, prin intervenții de restaurare profesioniste, documentare și promovare pe o scara socială extinsă a valorilor culturale autohtone.

Veţi fi întâmpinaţi în spațiul virtual al Depozitului de ARTĂ, de exponenți ai Coloniei artistice de la Baia Mare: BALLA Béla, CSIKOS Antónia, BALLA József, ÁCS Ferenc, ș.a, de venerabilii profesori ai primelor generații de studenți ai Școlii de Belle – Arte din Cluj: Pericle CAPIDAN, Petre ABRUDAN sau artiști români consacrați precum: Nicolae VERMONT, Corneliu BABA, Marcel OLINESCU, dar și de mulți alți artiști relevanți, pe care avem speranța că îi vei descoperi cu ușurință în paginile site-ului nostru.

În aceste momente cu o puternică încărcătură emoțională, sperăm să regăsești în filonul artistic cultural o sursă energetică pozitivă, după modelul descris de acești mari artiști care au traversat la rândul lor grave perioade de criză social – politică și umanitară în secolul trecut

Depozitul de Artă este un proiect iniţiat la Cluj-Napoca, la începutul anului în curs, de către Ina Roşu Vădeanu, istoric de artă. Vă voi ţine la curent cu toate evenimentele organizate sub umbrela generoasă a acestui proiect ce priveşte artele vizuale în ce au ele mai bun şi mai trainic.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie