În comuna Borşa, printre priorităţile Primăriei se află şi învăţământul

Primul lucru, când vizitez comuna Borşa: intru în clădirea Şcolii Gimnaziale, unde la oră matinală deja mă primeşte directorul prof. Ciprian Varga, care cu amabilitatea cunoscută ne informează cu multă operativitate despre activitatea cotidiană a cadrelor didactice şi a elevilor, dar ne aduce la cunoştinţă şi proiectele pe lunile următoare.

În imediata apropiere a şcolii se află şi sediul Primăriei, unde edilul-şef, doamna Mariana Secară, ne-a prezentat proiectele şi planurile edilitar-gospodăreşti pe anul 2019, enumerând şi investiţiile mai importante. Astfel,  am aflat că în cursul acestui  an doresc să modernizeze străzile satului Giula, localitate componentă a comunei Borşa. O atenţie deosebită se acordă reabilitării clădirii Şcolii Gimnaziale. Este vorba de o construcţie unde administraţia locală doreşte să amenajeze o sală de sport pentru cei 130 de elevi. Tot acolo se vor amenaja vestiare şi grupuri sociale. Este o investiţie importantă, ce va contribui la îmbunătăţirea procesului instructiv-educativ prin crearea unor condiţii bune practicării sportului, a educaţiei fizice, în general. Până acum orele de educaţie fizică s-au desfăşurat în aer liber, în curtea şcolii, ori pe modernul stadion (cu tribune acoperite şi instalaţie de nocturnă!) de la marginea satului. Dacă va fi gata reabilitarea clădirii vechi a şcolii, aceste ore pot fi ţinute în sală, în  condiţii mult mai bune.

Prin grija Primăriei, copiii vor avea la dispoziţie un spaţiu modern şi pentru desfăşurarea unor activităţi cultural-artistice. Recent, muzeul de istorie şi artă populară al şcolii (puţine unităţi de învăţământ din mediul rural au aşa ceva!)  a fost mutat în cinci săli aflate în subsolul şcolii. Tot acolo se găseşte şi o mică capelă pentru activităţi moral-religioase. Totul aranjat ca la carte! Este o plăcere pentru  vizitator să admire sutele de obiecte şi documente expuse în spaţiile respective. După noi, liniştit poate concura cu patrimoniul unui muzeu de istorie din orice orăşel din judeţul Cluj. Ce înseamnă să  promovezi valorile istorice şi arheologice ale unei aşezări rurale la acest nivel, dar să şi cultivi dragostea tinerilor faţă de trecutul istoric al poporului nostru! Acest obiectiv stă în faţa conducerii şcolii, preocupată de diversificarea întregului proces de învăţământ.

O altă investiţie importantă pe agenda de lucru a edililor comunei Borşa este construirea unei noi grădiniţe, lucrările fiind  terminate în procent de 90 la sută. Dacă  noul obiectiv va fi finalizat până la vară, preşcolarii din localitate acolo vor începe anul de învăţământ 2019-2020.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie