Împreună spunem „DA!” pentru ora de muzică! CORUL “MADRIGAL-MARIN CONSTANTIN” şi PROGRAMUL CANTUS MUNDI cer păstrarea orei de muzică în şcoli!

DA pentru ora de MUZICALa sfîrşitul anului 2015, Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, a propus în dezbatere publică 3 variante de programe pentru învăţămîntul gimnazial. Acestea pot fi consultate aici: bit.ly/1mFHM6p.

Una dintre variante, a doua, propune reducerea numărului de ore de muzică, iar celelalte două variante, 1 şi 3, propun cîte o oră) săptămînă pentru fiecare clasă de gimnaziu.

Demersul de susţinere a păstrării orelor de muzică în şcolile din România este obiectiv şi are la bază cîteva argumente solide.

Sîntem convinşi că asimilarea unor concepte muzicale în gimnaziu nu înseamnă automat transformarea copiilor în muzicieni şi nici nu presupune forţarea acelora mai puţin talentaţi. Orele de muzică înseamnă apropierea elevilor de artă în general, atît de puţin pusă în valoare de programa actuală din învăţămîntul preuniversitar. Aceste ore deschid orizontul celor mici în etapa cea mai importantă a formării lor ca indivizi, trezindu-le apetitul şi către alte forme de artă – teatru, dans, film. Muzica, de fapt, are chiar acest rol de liant între multiple arte, iar cunoştinţele şi sentimentele acumulate pe parcursul orelor din gimnaziu influenţează în mod decisiv tinerii în formarea lor ca indivizi, responsabilizîndu-i şi oferindu-le noi perspective în viaţă.

Observăm, de asemenea, cum sistemele de educaţie din alte părţi ale lumii pun mare accent pe muzică. De curînd, preşedintele Barack Obama a semnat o lege, trecută în unanimitate prin Congresul american, conform căreia, pentru prima dată peste Ocean, muzica este considerată materie esenţială în educaţie. Cercetări unanime au demonstrat fără tăgadă rolul esenţial pe care-l are muzica asupra dezvoltării armonioase a fiecăruia dintre tineri, iar ţările nordice, renumite pentru sistemele educaţionale de top, pun mare accent pe predarea muzicii în şcoli, atît ca teorie, cît şi ca practică.

Corul Naţional de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” şi Programul Naţional Cantus Mundi sînt în avangarda acestei lupte pentru normalitate, pentru menţinerea fiecărei ore de muzică în şcolile din România. Mai mult decît atît, solicităm reluarea orelor de cor, una dintre cele mai bune metode de integrare socială a tinerilor, de creştere a gradului de toleranţă şi de scădere a discriminării de orice fel.

Anna Ungureanu, Dirijor Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”: “Muzica este singura disciplină din şcoală care te învaţă cum să practici corect cea mai des folosită funcţie a organismului – respiraţia. Muzica disciplinează, ordonează şi ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului şi a minţii, dezvoltă creativitatea şi formează sensibilul. Cum să privăm copiii din şcoala românească de elementara oră de MUZICĂ?”

Emil Pantelimon, Manager Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”: “Programul Naţional Cantus Mundi demonstrează lumii că, prin cînt coral, integrarea socială a copiilor din orice mediu are randament maxim. Creştem de la lună la lună, iar miile de copii implicaţi realizează cît de importantă este înţelegerea şi practicarea muzicii. Nu putem ca în acest moment să stăm indiferenţi la propunerea Ministerului Educaţiei de a scoate ora de MUZICĂ din curricula şcolară. Şcoala românească trebuie să susţină educaţia temeinică a viitorilor cetăţeni responsabili, iar această temeinicie nu se poate realiza fără existenţa sunetului, a muzicii, a culturii.“

Ne propunem să adunăm, în cel mai scurt timp, o listă de semnături de la profesori, părinţi, elevi, personalităţi ale culturii, oameni care înţeleg rostul şi menirea muzicii în viaţa fiecăruia dintre noi şi sperăm să ajungem să îndeplinim obiectivul propus, acela de a avea peste 4.000 de coruri funcţionale în România, cu mai bine de 200.000 de elevi înscrişi în acestea.

Cu speranţa că din ce în ce mai multă lume va înţelege importanţa unui asemenea demers, vă invităm să alegeţi una dintre cele două variante propuse de Ministerul Educaţiei – 1 sau 3 – astfel încît varianta 2, cea care propune scoaterea orelor de muzică să nu mai poată fi luată în discuţie.

Pînă pe 23 ianuarie, oricine îşi poate spune părerea şi alege varianta preferată aici: svy.mk/1Oaugid.

Articole din aceeasi categorie