George Enescu, omagiat la 133 de ani de la naştere, sub auspiciile festivalului care-i poartă numele

Festivalul şi Concursul Internaţional ‘George Enescu’ au marcat împlinirea, marţi, a 133 de ani de la naşterea singurului compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal, oferind publicului un fragment inedit din înregistrarea Rapsodiei Române Nr.2, în interpretarea Staatskapelle Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim. Înregistrarea a fost realizată pe scena Sălii Palatului, chiar în timpul deschiderii ediţiei 2013 a Festivalului.

concurs_banner_ro-5618df167c6a60215e94a643851987e5Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Festivalului, transmis marţi AGERPRES, înregistrarea poate fi accesată pe site-ul Festivalului „George Enescu”, www.festivalenescu.ro, şi face parte din seria „Enescu multimedia”, iniţiată în vara acestui an pe canalul de YouTube al Festivalului, ca parte a deschiderii către noile tehnologii. Pe 1 septembrie 2013, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Enescu s-a deschis cu un moment simbolic: Daniel Barenboim, unul dintre cei mai importanţi dirijori ai lumii, a dirijat Rapsodia Română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu, alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin.

În acelaşi comunicat, sursa citată informează că, pe 7 februarie 2015, una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philharmonic Orchestra, va interpreta Simfonia a III-a de George Enescu, sub bagheta celebrului dirijor Vladimir Jurowski. Este pentru prima dată cînd această lucrare a compozitorului român va fi interpretată pe o scenă londoneză. Concertul va avea loc la Southbank Centre, considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra şi din lume şi este, în acelaşi timp, şi sediul London Philarmonic Orchestra. Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21, de George Enescu în interpretarea dirijorului Vladimir Jurowski a fost prezentată iniţial în cadrul programului ediţiei 2013 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, pe 14 septembrie, mai precizează Biroul de presă al Festivalului, în comunicatul de marţi.

Sursa menţionată adaugă că Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu sînt evenimentele culturale internaţionale organizate de România care readuc în spaţiul public valorile în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate şi participare, noi versiuni ale compoziţiilor enesciene, în interpretarea celor mai bine cotaţi artişti ai lumii fiind oferite publicului naţional şi internaţional odată cu fiecare ediţie a Festivalului. În acelaşi timp, Concursul Enescu introduce în repertoriul tinerilor artişti lucrări de George Enescu.

Compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, George Enescu, unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea, s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni-Vîrnav din judeţul Botoşani. Astăzi, comuna în care a copilărit poartă numele său.

Articole din aceeasi categorie