Gentila LUNĂ MARTIE

 martisorPrimele două luni ale anului sînt consacrate îndeosebi iernii, adesea geroase şi cu ninsori frecvente. Martie însă începe mereu cu tendinţe şi conotaţii ale începutului primăverii. Din timpuri străvechi, prima zi a lunii martie a fost înzestrată cu semnificaţii mistice, referitoare la bunăstarea preconizată pentru anul în curs. Mărţişorul, un obiect artizanal însoţit de un şnur alb şi roşu, joacă rolul unui talisman protector, care echilibrează lupta dintre bine şi rău.

Se spune în popor că, după cum este vremea în această primă zi, aşa va fi toată primăvara, dar şi vara. Mărţişorul se poartă pînă în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii, cînd firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin, iar alţii poartă mărţişorul atît cît durează zilele Babelor, adică primele 9 zile ale lunii mghioceiartie, sau alţii pînă la Florii, cînd acesta se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc.

Ziua de 8 Martie este recunoscută drept sărbătoarea internaţională a femeii. Ziua femeii se serbează de foarte mult timp, mai exact de pe vremea grecilor antici. Aceştia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Instituirea unei zile dedicate femeii a fost dată de proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor ?i declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiţia femeii. În ţara noastră, pe 8 Martie nu se sărbătoreşte doar Femeia, ci mai ales Mama. Deşi în plin post al Paştelui, mulţi serbează totuşi şi în anul acesta, cu fast mare, primele zile ale lunii martie.

În fiecare an, pe data de 9 martie, sînt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă cei 40 de mucenici, care au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor. Ei erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani, ci şi greci, amestecaţi cu armeni. Aflînd despre credinţa lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei. Sărbătoarea creştină se suprapune peste începerea anului agricol tradiţional. În ziua de 9 martie, în toate comunităţile rurale este obiceiul de a se scoate plugul la arat.

În 25 martie ortodocşii serbează Buna Vestire sau, popular, Blagoveştenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), care este praznicul în amintirea zilei în care Sfîntul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Luna martie este cea în care se oferă, pe lîngă mărţişoare, şi gingaşii ghiocei, care se ivesc primii din pămînt, ca să dea aspect viu solului de iarnă. Concurenţa cu primulele este şi ea prezentă în această lună, de la începutul ei chiar, aşa ca ochii noştri să poată vedea ceva înflorit prin grădini, dar şi cîteva raze plăpînde, totuşi zglobii, ale soarelui, ca şi primii fluturaşi şi gîze care-şi fac apariţia. Oamenii, animalele şi păsările simt acum adierea primăverii, precum şi freamătul şi fiorul noilor iubiri .

În funcţie de condiţiile atmosferice, în luna martie pot înflori şi plantele melifere, acele specii care asigură albinelor materia primă necesară supravieţuirii şi dezvoltării lor. Cea mai obişnuită este Salcia căprească, adorată de ele.

Luna martie este luna cînd se fac primele răsaduri de flori, care cu puţin noroc se vor răsădi în grădini în luna aprilie/mai; dar dacă în martie este suficient de cald, le putem chiar semăna afară. Cartofii se plantează şi ei în grădină în această lună, după ce pămîntul s-a dezgheţat. Aceştia sînt cartofii de primăvară, sau cei noi, şi vor putea fi recoltaţi începînd cu luna iunie.

Cum cu toţii avem o floare care aparţine lunii în care sîntem născuţi, este bine să se cunoască faptul că celor din martie le este dedicată narcisa, care semnifică renaşterea, respectul, recunoştinţa şi dragostea. Privind în ansamblu, trebuie spus că cei născuţi în martie sînt plini de calităţi. Ei sînt binecuvîntaţi cu virtuţile date de simplitatea şi generozitatea lor. Sînt mereu dispuşi să-i ajute pe ceilalţi, ceea ce îi face să fie răsplătiţi cu dragostea şi admiraţia celor din jur. Au şi o înclinaţie specială pentru artele plastice şi muzică. Sînt oameni dedicaţi celor dragi din familie şi au o mare intuiţie, posedînd şi o foarte bună putere de adaptare.

Rezumînd, LUNA MARTIE este, invariabil, luna dedicată femeilor. şi poate că nu întîmplător, la începutul primăverii, cînd natura se trezeşte la viaţă, femeile au parte de mai multă atenţie decît în oricare altă lună a anului.

LA MULTI ANI, doamnelor şi domnişoarelor!

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie