Galeria Mariana Berinde

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 10); line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Liberation Serif”,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback”; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „FreeSans”; font-size: 12pt; }

Din Ţara Sfântă cu Iosef Wechsler, Bella Rosenbaum şi Yaakov Herev-On

vernisaj luni, 23 septembrie, 18. 00

Săptămâna plastică clujeană începe sub cele mai favorabile auspicii. Ne (re)întîlnim cu arta a trei dintre exponenţialii artişti israelieni, Iosef Wechsler (pictură), Bella Rosenbaum (pictură) şi Yaakov Herev-On (artă fotografică), expoziţie sub generoasa umbrelă a Ţării Sfinte.

Iosef Wechsler (de curând a avut o personală la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de Marius Moşuţan, iulie-august) s-a născut în orașul București, unde a petrecut perioada copilăriei și a adolescenței. Încă de atunci a simțit fascinația pentru studiul desenului și al culorii. La vârsta de 14 ani, în anul 1959, familia sa a emigrat în Israel. În noua lui patrie a urmat liceul, iar apoi a făcut, în paralel, studii superioare de pictură, dar și de matematică. Specializându-se în cercetarea cibernetică, a fost încadrat, ulterior, statistician, fiind recunoscut, după mai multe decenii de activitate, ca un reputat al acestui domeniu în sistemul de sănătate. Însă, toată viața s-a dedicat, în egală măsură, picturii. Cu o susținută, bogată activitate creativă a ieșit de multe ori în fața publicului cu expoziții  personale la galerii din orașele  Ramle, Natania, Herzliya, Ierusalem, Tel Aviv, toate acestea în Israel, dar și în alte țări, precum Germania, la Leipzig,  sau în Austria, la Viena.

Bella Rosenbaum este născută la Fălticeni, dar, în perioada pe care a petrecut-o în România, a locuit la Piatra Neamţ. Imediat după terminarea liceului, pleacă definitiv în Israel, unde urmează studii de arte plastice, după care urmează o intensă şi prodigioasă activitate în doemniul cu expoziţii în Israel, respectiv Canada, Germania, România.

Prin intermediul lucrărilor sale, artista accesează amintiri, stări de spirit intense, reminiscenţe ale unor timpuri trecute, ancorate în ceea ce înseamnă Israelul pentru ea personal.

Artistul fotograf Yaakov Herev-On are ca teme predilecte, omul şi mediul înconjurător. Apropierea între tine ca persoană şi obiectele din jur nu se face prin intermediul ochiului, ci prin cel al sufletului. În ceea ce priveşte fotografia, este un autodidact, unul care a început studiul graţie cărţilor şi muncii în propriul său laborator, dar şi graţie erorilor făcute pe teren. A ajuns însă la esenţe, atenţia acordată fiecărui detaliu în parte devenind esenţială în procesul artistic.

Prezintă Florin Gherasim şi Mihai Boacă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie