Galeria Mariana Berinde

Clujul în tehnica preţioasă a acuarelei la Peter Elkan

Expoziţia de acuarelă dedicată Clujului şi semnată de Elkan Peter se alătură, tematic, atâtor pictori care s-au inspirat din farmecul special al oraşului nostru. Designer de profesie, expune acum, în Galeria Mariana Berinde, o suită de peisaje în care recunoaştem străzi sau colţuri din oraş. Structura compoziţională a imaginii picturale are o linie de orizont, o zonă de clară vedere, linii de forţă care susţin perspective de diferite feluri sau înălţimi… Percepem spaţii reale dar parcă învăluite într-un mister de lumină, agreabil şi calm.

Fiu şi nepot de arhitect, a crescut printre planşete şi proiecte de urbanism, a dorit chiar să îmbrăţişeze această profesie… Se simte atmosfera cultivată a familiei sale. S-au adăugat lecţiile de desen sau grafică cu profesorii liceului de artă clujean (Bardocz Lajos, Dan Bimbea), dar şi uceniciile de suflet pe lângă Bothar Edith, Florin Maxa, Virgil Salvanu (mari artişti clujeni), acuarelistul Mottl Roman (orădean) sau profesorii săi de la secţia de design din Cluj, pictorul Paul Cheptea. Se simte mai cu seamă delicateţea unei personalităţi artistice tăcute, discrete, şi, în cazul său, o practică morală a modestiei, a reţinerii în faţa atâtor explozii de temperamente sociale, artistice, poate prea grăbite.

Picturile sale simt frumuseţea unor spaţii ale Cetăţii, cu străzi care-şi poartă istoria prin secole, poate sub nume diferite, poate cu utilităţi schimbate de nevoile oamenilor, dar mărturisind instantaneu expresii metaforice ale civilizaţiei vizuale. Plimbări solitare, meditative, cu umbrele albăstrii ale clădirilor, ce par uneori obstacole ‒ trepte pe căi ale destinelor noastre de clujeni. Ritmuri stradale matinale, devenite uneori simboluri care acompaniază anonimi trecători (plimbarea mamei cu copilul, tinerii pe pod etc.), pot oferi semnificaţii actuale care depăşesc un anume ilustrativism „vedutism clasicist” la care ne-am putea gândi. Că suntem cu pictorul Elkan Peter pe strada Iuliu Maniu, pe lângă mănăstirea franciscană, fostul liceu de muzică, sau întârziind cu prietenii într-o seară la o terasă din „oraşul vechi”, vedem culori care nu au prea mult în comun cu albastrurile turistice sau cu luminile de neon orbitoare, cu acea expresie cromatică lucrată pentru a atrage, pentru a vinde.

Atâtea „turnuri cu ceas” rămân, totuşi, să ne vorbească, prin imaginile pictorului Elkan Peter, despre un timp transilvan care ne învaţă visarea şi speranţa. Aşa că ne bucurăm plimbându-ne printre amintiri ca şi cum „timpul s-ar fi chircit, dinapoi înainte, comprimat într-o clipă compactă” (José Saramago). Artistul Elkan Peter (n. 1965) ne arată cum „umbra trecea dintr-un an în alt an” pierzându-se poate „dintr-un an în alt an” (din impresionanta poezie Carpe diem semnată de minunatul poet clujean Horia Bădescu).

Vernisajul din 6 august organizat de galeria doamnei Mariana Berinde oferă în dar creaţia domnului Elkan însoţită de prezenţa artistului la lucru în expoziţie.

Detalii despre tehnica preţioasă a acuarelei, despre exigenţele contemporane ale acestei tehnici străvechi pot primi toţi vizitatorii expoziţiei Elkan, zilnic, între orele 13-17, pe strada Dorobanţilor nr. 99-101, până în 16 august.

Margareta CATRINU

Articole din aceeasi categorie