Galeria “Arte”

• Expoziţia de artă populară a secţiilor de ţesut-cusut ale Şcolii de Arte Cluj de la Căşeiu-Rugăşeşti, Răchiţele, Mica şi Cluj-Napoca •

Clujenii sunt invitaţi să viziteze, pe toată perioada acestei veri, la Galeria ARTE a Şcolii „Tudor Jarda” expoziţia de Artă Populară care cuprinde lucrările de final de an realizate în cadrul cursurilor de ţesut-cusut de la Căşeiu-Rugăşeşti, Mica, Răchiţele şi Cluj-Napoca. Expoziţia a fost deschisă pentru public marţi, 17 iulie şi poate fi văzută de luni până vineri, între orele 12:00 – 20:00, la Galeria Arte (str. Vasile Alecsandri, nr. 1).

Elvira Gavriş, coordonatoarea secţiilor de cusut-ţesut ale Şcolii de Arte „Tudor Jarda” spune că obiectele expuse sunt în mare parte costume populare, ii, şervete şi stergare. „Pentru noi e foarte importantă această îndeletnicire deoarece avem de-a face cu o redeşteptare în rândul oamenilor a dragostei pentru arta tradiţională. Fiecare din zecile de cursante ale noastre a încercat să lase ceva în urma trecerii sale prin şcoală, păstrând cu sfinţenie tradiţia zonei din care face parte. Obiectele expuse sunt în mare parte costume populare, piese de costume populare, ii, şervete şi ştergare. Pot să spun că anul educaţional care a trecut a fost un an foarte bun pentru că am avut o prezenţă excelentă la cursuri, doamnele au fost serioase, dornice să înveţe, fiecare realizându-şi pentru examen o ie sau chiar un costum popular, pe care – după cum vedeţi – unele din ele le-au chiar îmbrăcat astăzi. Un aport deosebit l-au avut cursantele din Răchiţele, care au reabilitat renumita cămaşă cu ciupag şi au ţesut, la război, traiste şi ştergare specifice zonei”, afirmă Gavriş.

Potrivit lui Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj, cursul de ţesut-cusut împlineşte în acest an zece ani de existenţă. „Îmi amintesc modul în care ne-am întâlnit la deschiderea cursului, la Bedeciu în 2008, la doamna Gavriş acasă. Atunci activitatea noastră era înscrisă în rândul celor dedicate aniversării a 90 de ani de la Marea Unire – şi iată-ne acum ajunşi la Centenar. De asemenea, trebuie să remarc şi faptul că anul acesta a fost depăşită, în bine, orice aşteptare a noastră, astfel că avem înscrise deja şaizeci de cursante şi se pare că mai există numeroase alte doritoare să înveţe meşteşugul ţesut-cusutului, în special la Cluj-Napoca. Totodată, s-a depăşit orice aşteptare şi în ceea ce priveşte numărul cursanţilor la cursul gratuit de ţesut-cusut, 53 la număr, aşa că doresc să o felicit pe d-na Gavriş şi pe cursantele noastre pentru că au deprins din tainele meseriei şi le invit să mai vină şi la cursurile de specializare ale şcolii”, a declarat Vasile Corpodean. În contextul vernisării expoziţiei de Artă Populară, Vasile Corpodean a înmânat diplome de absolvire mai multor cursante care şi-au încheiat stagiul.

Totodată, Elvira Gavriş a ţinut să menţioneze hotărârea conducerii Şcolii de Arte Cluj de a facilita la maximum frecventarea cursului de artă populară, „asta pentru ca să ajungă cât mai multă lume să înveţe ţesutul şi cusutul şi să încercăm să luptăm cu toate forţele împotriva kitsch-ului din domeniu – deoarece în zona noastră avem destule modele de urmat şi avem obligaţia să ducem mai departe arta populară”…

S.P.

Articole din aceeasi categorie