Gala cetăţenilor de onoare

Unsprezece personalităţi ale vieţii culturale, medicale, ştiinţifice şi sportive clujene vor primi titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca în cadrul unei festivităţi organizate în cadrul Zilelor Clujului. Evenimentul intitulat “Gala cetăţenilor de onoare” este programat să aibă loc vineri seara, începând cu ora 19:00, la Cinematograful “Florin Piersic”, fiind urmat de un spectacol susţinut de interpretul de muzică populară Grigore Leşe.

Cele unsprezece personalităţi care vor fi distinse cu titlul de “cetăţean de Onoare”: antrenorii de judo Florin Bercean şi Simona Richter, etnologul Ioan Taloş, profesorul universitar Alexandru Rotar, poetul Ion Mureşan, medicul Lorant Szentagotai, filologul Onufrie Vinţeler, artistul Grigore Leşe, pictorul Cornel Brudaşcu şi criticul literar Irina Petraş. De asemenea, va fi acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” postmortem medicului Nicolae Stăncioiu.

Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, la Suceag, comuna Baciu, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de educaţie fizică şi sport la Cluj-Napoca. El este cel mai titrat antrenor din sportul clujean, după anul 1990. Florin Bercean este singurul clujean cu patru participări la Jocurile Olimpice de vară în calitate de antrenor al unui lot olimpic al României: Sydney-2000, Atena-2004, Beijing-2008, Londra-2012. Datorită lui, de aproape 20 ani, Clujul este capitala judoului feminin românesc.

Simona Richter s-a născut la 27 martie 1972, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. Este absolventă a Facultăţii de educaţie fizică şi sport la Cluj-Napoca, promoţia 2000. Antrenoare la acelaşi club şi la lotul naţional de senioare, l-a ajutat şi secondat pe antrenorul emerit Florin Bercean, contribuind, împreună cu acesta, la obţinerea rezultatelor deosebite de la Jocurile Olimpice de la Londra, 2012. Maestră emerită a sportului, Simona Marcela Richter, de-a lungul carierei de sportivă, a obţinut 15 titluri naţionale. Componentă a lotului naţional al României, în perioada 1987-2002 a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de tineret-1990, o medalie de argint la Campionatele Mondiale Universitare -1999, două medalii de argint şi una de bronz la Campionatele Europene din 1992, 1994 şi 1995.

Ioan Taloş, cunoscut etnograf şi folclorist român, s-a născut la 22 iunie 1934, în Prodăneşti, judeţul Sălaj. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj (1953-1957). În anul 1957 este angajat la colectivul de folclor al Institutului de Lingvistică din Cluj. A devenit profesor la Universitatea din Koln, după ce în România a obţinut un doctorat şi a desfăşurat numeroase activităţi ştiinţifice. Este membru în Societăţi ştiinţifice internaţionale precum: Société Internationale d’Ethnographie et Folklore (Paris), Kommission für Volksdichtung (Freiburg-Edinburgh), Deutsche Gesellschaft für Volkskunde (Göttingen), International Society for Folk Narrative Research (SUA).

Prof. univ. dr. Alexandru Rotar este o personalitate marcantă în domeniul chirurgiei maxilo-faciale, cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate. Prof. univ. dr. Alexandru Rotar, în calitate de conducător de doctorate, la nivel naţional şi internaţional, a format sute de specialişti români şi străini, conferind şcolii clujene de chirurgie maxilo-facială o înaltă ţinută ştiinţifică.

Poetul Ion Mureşan a fost recunoscut încă de la cartea sa de debut, „Cartea de iarnă”, 1981, drept unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani. Volumul a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi a cunoscut mai multe ediţii.  Este inclus în cele mai importante antologii de poezie din ţară şi străinătate. A mai fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1993 şi 2010, iar în 2014 i s-a decernat Premiul Naţional Mihai Eminescu, cel mai important şi mai prestigios premiu de poezie din România. Festivalurile de poezie din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare (Franţa, Italia, Portugalia, Spania, Anglia etc.) îl au ca invitat de onoare.

Medicul Lorant Szentagotai este director al Asociaţiei de Caritate “Proiect Theodora” – Căminul de Seniori situat pe strada Timişului nr. 12, având în îngrijire 89 de bolnavi. Cei mai mulţi dintre beneficiarii aşezământului sunt oameni cu probleme sociale, care se bucură aici de o ambianţă caldă şi plină de afecţiune.

Filologul Onufrie Vinţeler este considerat unul dintre cei mai apreciaţi lingvişti din ţară, bucurându-se de aprecieri pe plan internaţional în domeniul cercetărilor lexicografice, de onomastică română şi slavistică. A publicat 54 de volume, precum şi apropae 500 de studii şi articole. Primul dicţionar de antonime al limbii române, elaborat în colaborare cu O. Vinţeler, precum şi lucrarea Probleme de sinonime au fost recenzate şi apreciate de academicianul Al. Graur, iar despre Dicţionar de sinonime, editorul Ilie Stancu afirma: “Pe baza unor idei teoretice(…), O. Vinţeler perfectează un dicţionar de sinonime, într-o formulă nouă”. Pe profesorul Onufrie Vinţeler l-a preocupat totodată istoria Ardealului cu multiplele sale evenimente, publicând studii şi cărţi în acest domeniu. Astfel, după lucrarea “La început a fost cuvântul Ardeal” (Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2003), în care stabileşte o dată pentru totdeauna originea numelui acestei provincii istorice româneşti, împreună cu Tofik Muslimovici Islamov şi Tatiana Andreevna Pokivailova realizează volumul “Din culisele luptelor pentru Ardeal” (Eikon, 2003), urmat de consistentul studiu “Şi totuşi Ardealul…” (Eikon, 2010). Astfel, documente din arhivele ruseşti, bine tăinuite încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, stabilesc fără drept de tăgadă adevăruri incontestabile privitoare la Transilvania.

Niculae Stăncioiu (1939-1995) devine primul director al Institutului Inimii din Cluj-Napoca. Pe parcursul activităţii sale de asistenţă medicală, Stăncioiu reuşeşte să facă peste 2000 de intervenţii de cateterism şi angiografie, precum şi peste 2000 de cardiostimulări artificiale. Este autorul a 270 de lucrări ştiinţifice şi a şapte lucrări monografice.

Grigore Leşe este o personalitate marcantă în domeniul folclorului, un activ militant al păstrării tradiţiilor din zona rurală. S-a născut în 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş şi este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din 2005, este profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti. Muzica interpretată de Grigore Leşe se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate.

Corneliu Brudaşcu s-a născut în 28 ianuarie 1937 în satul Tusa, judeţul Sălaj. Stabilit la Cluj-Napoca, Cornel Brudaşcu a predat, vreme de un deceniu, la Liceul de Artă, contribuind la formarea altor personalităţi artistice naţionale. Activitatea sa profesională numără expoziţii personale în ţară şi străinătate(Anglia, Franţa, Coreea de Sud, Olanda, SUA). Din toamna anului 2015, lucrările sale au putut fi admirate, timp de câteva luni, în faimosul muzeu de artă modernă şi contemporană de la Londra. Lucrările pictorului clujean îmbogăţesc colecţiile multor muzee din lume.

Irina Petraş este autoarea a peste 30 de volume de critică, istorie şi teorie literară, precum şi zeci de traduceri din engleză şi franceză. A colaborat cu cronici şi eseuri la peste 20 de reviste, precum şi la numeroase volume colective.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie