Gábor Tompa, nou preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj – Napoca este membru al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) din anul 2008. Includere deloc întâmplătoare dacă ne gândim numai la politicile cultural – artistice dezvoltate de Tompa Gabor în calitate de director al teatrului. Nu voi intra în amănunte acuma, multe sunt şi cunoscute – premiere, invitaţi din ţară şi de peste hotare, premii naţionale şi internaţionale -, toate la un loc asigurând instituţiei vizibilitate şi recunoaştere.
Plusul? Plusul a venit şi vine şi din organizarea de Surpriza vine de – acuma… În cadrul Adunării Generale a Uniunii Teatrelor din Europa, care a avut loc în luna mai la Teatrul Vígszínház din Budapesta, Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales noul preşedinte al Uniunii. Gábor Tompa îl succede pe regizorul Michal Doèekal din Cehia, fost director al Teatrului Naţional din Praga.
Gábor Tompa a declarat că în calitate de preşedinte al celei mai prestigioase organizaţii teatrale din Europa îşi propune să construiască punţi între vechile şi noile valori şi consolidarea renumelui organizaţiei. Pe lângă acestea, are în plan să reia festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa, ultima ediţie fiind organizată, în 2008, de către Teatrul Bulandra în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, pentru Gábor Tompa o importanţă deosebită o au şi academiile de vară, schimburile culturale şi permanenta colaborare dintre teatrele membre.
Înfiinţată în anul 1990 de către Jack Lang (Ministrul Culturii din Franţa la acea vreme) şi de cunoscutul regizor Giorgio Strehler (directorul Teatrului Piccolo din Milano), Uniunea Teatrelor din Europa pun accent pe diversitatea culturală şi lingvistică şi iniţiază forme durabile de colaborare internaţională. Până acum, preşedinţi ai Uniunii au mai fost: regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizaţia după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra); regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel). În acest moment, Uniunea Teatrelor din Europa are peste 40 de membri, principalul său scop fiind colaborarea inovatoare şi schimburile internaţionale.
Sunt peste 40 de membri din 19 ţări europene şi din alte regiuni ale lumii. Mă refer la Teatrul Bulandra din Bucureşti, la Piccolo Teatro din Milano, la Teatrul Naţional al Greciei de Nord, Habima de la Tel Aviv, Schauspiel Stuttgart, Volstheater Viena, Comedie de Reims, Maly de la Moscova,…

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie