Filme Premiere cinematografice

Fantomele trecutului …

Cu Acasă la tata (producţie România, 2015), Andrei Cohn îşi face debutul în lungmetraj şi nu oricum, ci printr-un film ce poate intra fără probleme în Top 25 filme româneşti. Şi afirmaţia nu este deloc gratutiă. Filmul are o temă bine trataă cinematografic, actori cărora Cohn a ştiut ce să le ceară (Florin Zamfirescu, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Nataşa Raab, Alexandru Papadopol), o filmare în care cadrele fixe sînt dinamizate graţie timing – ului, un umor cînd fin, cînd grosier care binedispune, un scenariu închegat (autor Mimi Brănescu; piesa cu acelaşi titlu s-a jucat pe scena Teatrului Act din Bucureşti). Filmul a fost nominalizat la Heart of Sarajevo 2015, cu menţiunea că pelicula a deschis şi cea de 19 – a ediţie a Festivalului Filmului European.

Acasă la tata este un film despre lumea rurală, de ieri şi din zilele noastre, deloc cosmetizată, reală, aspră.

Dacă ar fi să mă opresc asupra temei – revenirea pe plaiul natal a tînărului scriitor Robert – atunci trebuie spus că este o performanţă să scrii în numai 24 de ore, istoria trecutului personal prin relaţia cu tatăl, cu oamenii satului, cu prima iubită, demers scriitoricesc demn de Cartea Recordurilor. Numai că … Dincolo de comicul de umor şi situaţii, Acasă la tata este şi rămîne un film trist, care pune numeroase probleme, de la conflictul generaţiilor la tradiţii şi obiceiuri, probleme existenţiale (viaţă, moarte, dragoste, aspiraţii, familie, căsătorie, divorţ, …), totul pe fondul fantomelor trecutului.

Este un film bun, ce trebuie văzut. Andrei Cohn este convingător încă de la primul lungmetraj şi asta este bine. Bine atîta timp cît putem spune că deschide calea unui nou val de regizori de succes. Concluzia este una în acest caz. Filmul românesc merge mai departe !

Despre identitatea sexuală …

Noua iubită (producţie Franţa, 2014) poartă o semnătură de referinţă deja, cea a lui Francois Ozon. Un Francois Ozon care pune pe tapet o problemă stringentă a zilelor noastre, identitatea sexuală. O pune cu multă îndrăzneală, Noua iubită – în distribuţie Romain Duris, Anais Demoustier, Isild Le Besco, … – primind în scurt timp, două premii /Sebastian Award pentru cel mai bun film, respectiv Premiul Jacques Prevert pentru scenariu), plus alte şase nominalizări (la Cesar Awards, la Grand Prix Ghent, Best Film Londra, Lumiere Awards), premii şi nominalizări care definesc calitatea realizării ca un tot.

Juriul festivalului de la San Sebastian a apreciat faptul că “Ozon propune un joc, aparent frivol, dar care pune în discuţie cu mult curaj, întrebări legate de rolul masculinităţii şi al feminităţii în general (…) Acest film îşi aduce contribuţia la afirmarea identităţii fiecărei persoane în parte”.

Coloana sonoră este plusul de calitate al filmului lui Ozon, putînd fi (re)ascultate pise precum ‘Follow Me’ (Amanda Lear), ‘Hot & Cold’ (Katy Perry), celebra arie a Dalilei din ‘Samson şi Dalila’ de Saint – Saens, “Mon coeur s’ ouvre a ta voix”, ‘Une femme avec toi’ (Nicole Croisille), piese muzicale ce nu se uită uşor.

Noua iubită poate să le pară unor, incomod ca temă şi chiar ca mod de abordare cinematografic. Iată de ce filmul trebuie văzut. La urma urmei, este un film despre noi, oamenii, noi cu problemele noastre (cinematograf ‘Victoria’)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie