Filme

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Moartea domnului Lăzărescu” în 2005. Acum “Sieranevada” pentru Oscar 89

Regizorul Cristi Puiu este la a doua propunere a României pentru Oscar, ediţia 89 – a, 2017, propunere onorantă pentru un regizor socotit voce distinctă a cinematografiei acestui secol. Sau, ca să citez din cele scrise de cei de la The Film Stage, “Dintre mai mulţi excelenţi regizori care au apărut din noul val românesc, Cristi Puiu este cel mai formidabil”. Subscriem acestei aserţiuni în totalitate.

Cristi Puiu dă din nou lovitura, Sieranevada având parte de nominalizări la Palme d’ Or Cannes, la The Willf Family Foundation Award Ierusalim, la TIFF (în secţiunea Zilele Filmului Românesc), dar şi de aprecieri ale criticilor de specialitate. Astfel, Sieranevada a primit 5 stele din 5 din partea celor de la Cine Studio Live, La Voix du Nord şi Aici Este, 4 stele din 5 de la Paris Match, Le Figaro, TF1 News, The Telegraph, … , primiri care atestă valoarea filmului, de la regie la interpretări – Mimi Brănescu, Eugenia Bosânceanu, Tatiana Iekel, Petra Kurtela, Rolando Matsangos, Sorin Medeleni, Marian Râlea, Andi Vasluianu, Ioana Crăciunescu, Dana Dogaru, Ana Ciontea, Valer Dellakeza, Judith State -, imagine (Barbu Bîlîşoiu), sunet (Jean Paul Bernard, Filip Mureşan, Christophe Vintrignier), costume (Maria Pitea, Doina Răducuţ), montaj (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi), temă nu în ultimul rând, un parastas ratat. Dar unul în care măştile cad lăsând loc adevărurilor, crude, greu de acceptat.

Acţiunea are loc în Bucureştiul anului 2015, 10 ianuarie, la treu zile după atacul redacţiei pariziene Charlie Hebdo şi la alte 40 de zile după moartea tatălui, o reuniune de familie tristă prin lucrurile spuse. Este şi un conflict al generaţiilor, este şi un portret deloc cosmetizat al familiei româneşti şi al societăţii româneşti în general.

Sieranevada este un film robust, bine construit, este filmul care îţi trezeşte curiozitatea cu toată lungimea lui nefirească, 173 de minute care se trăiesc intens, la maxim. Conflictele sunt generate de discuţiile contradictorii, de personajele care se mint unele pe altele fără pic de jenă, de situaţiile limită în care se ajunge. Cristi Puiu nu este deloc culant, nu acoperă, nu cosmetizează, nu ascunde nimic. Radiografiază atent, până la detalii. Este bisturiul care taie în carne vie, care transformă parastasul de 40 de zile într-un moment de coşmar pentru toţi cei prezenţi, lume pestriţă, falsă. Construcţia personajelor este unul din atu – urile care face din Sieranevada candidatul serios şi viabil pentru un Oscar, film străin. Şi ar fi pentru prima dată când România ar intra pe lista scurtă de cinci filme, care va fi anunţată la 24 ianuarie 2017. Cele nouă finaliste vor fi cunoscute ceva mai repede, la 17 ianuarie 2017. Iar cîştigătorul în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar, programată la 26 februarie 2017.

O listă scurtă pe care România încă nu a avut onoarea să se afle … ! Poate se va afla cu Sieranevada, film în şi la concurenţă cu şcoli de film din Australia, Croaţia, Cuba, Georgia, Germania, Arabia Saudită, Elveţia, Venezuela, Brazilia, Canada, danemarca, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina, Israel, Pakistan, …

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie