Filarmonica de Stat ‘Transilvania’ Cluj – Napoca. Invitaţi Horia Andreescu şi violonistul Asi Matathias

vineri 16 martie, 19. 00 * Colegiul Academic

Seara va debuta cu cele Trei piese pentru orchestră de coarde ale lui Constantin Silvestri. Compozitor, dirijor şi pianist, acesta s-a remarcat drept una dintre cele mai complexe şi interesante personalităţi muzicale româneşti de după Enescu. Fiind preocupat intens de activitatea sa de dirijor, Silvestri a compus un număr relativ mic de lucrări: lieduri, piese pentru pian, muzică de cameră şi muzică simfonică. Valoarea lor însă îl plasează pe Silvestri printre cei mai de seamă reprezentanţi ai creaţiei muzicale româneşti. Cele Trei piese pentru orchestră de coarde, cu care se încheie activitatea creatoare a lui Silvestri, se bazează pe prelucrări de melodii populare şi au fost compuse la comanda Fondului Muzical al Uniunii Compozitorilor.

În continuare, invitatul special al serii, violonistul Asi Matathias, îşi va demonstra virtuozitatea interpretând Concertul pentru vioară în re major de Piotr Ilici Ceaikovski, care este, fără îndoială, unul dintre vîrfurile repertoriului violonistic. Istoria lui a trecut prin etape în care a fost, mai întîi, fie refuzat de Leopold Auer – violonistul căruia i-a fost dedicat – fie, mai apoi, interpretat de nenumărate ori de Auer însuşi, ajungînd, în cele din urmă, o piesă de referinţă pentru orice interpret.

Ultima lucrare a serii va fi din Beethoven, mai exact Simfonia a V-a în do minor, op. 67. „Astfel, soarta bate la uşă!” Nimeni nu ştie cu certitudine dacă aceste cuvinte îi aparţin într-adevăr lui Beethoven, dar celebrul motiv de patru note care deschide Simfonia a V-a a făcut din aceasta cea mai cunoscută lucrare din istoria muzicii. Drumul euforic, care porneşte din acest celebru gest muzical, conduce ascultătorul de la tragedie la triumf, de la întuneric la lumină.

Horia Andreescu este dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator al Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a fost, o lungă perioadă, director al formaţiilor muzicale Radio. Studiile sale la Conservatorul din capitală, la Academia de Muzică din Viena, precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache au reprezentat o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

A colaborat cu numeroase orchestre, ca London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Orchestrele Simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, Orchestrele Radio din Madrid şi Leipzig, şi a participat la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München şi Festivalul Internaţional „George Enescu”.

Tînărul violonist Asi Matathias, favorit al lui Pinchas Zukerman, este deja recunoscut drept unul dintre cei mai talentaţi instrumentişti ai generaţiei sale. A debutat la 14 ani, cu Orchestra Filarmonicii din Israel şi Zubin Mehta, dovedind o maturitate muzicală mult peste vîrsta sa.

Acest eveniment a fost imediat succedat de invitaţia lui Mehta de a cînta cu el în stagiunea care a urmat. De atunci, Asi a colaborat cu numeroase orchestre de pe întreg mapamondul şi cu dirijori ca Leon Botstein, Stephen Gunzenhauser, Mendi Rodan, Stephen D’Agostino, Oliver Weder şi Yaron Traub.

A realizat imprimări pentru BBC, CBC, WQXR, IBA şi ORF. Violonistul susţine numeroase recitaluri, interpretînd în Europa, SUA, Asia şi Israel, în săli ca Stern Auditorium, Zankel Hall şi Weil Hall din Carnegie Hall, Sala Filarmonicii din Berlin, Mann Auditorium din Tel-Aviv, Izumy Hall din Japonia şi Centrul Naţional de Arte din Canada.

În program : Constantin Silvestri, ‘ Trei piese pentru orchestră de coarde; Ceaikovski, ‘Concertul pentru vioară în re major’; Ludwig van Beethoven, Simfonia a V – a în do major

Oana ANDREICA / Geanina SIMION

Articole din aceeasi categorie