Filarmonica de Stat Transilvania

Carmina Burana” în deschiderea stagiunii 2019-2020

vineri, 27 septembrie, 19. 00 * Colegiul Academic

Lucrarea în sine vă este extrem, extrem de cunoscută. Având parte de dirijori şi solişti de calitate, Carmina Burana de Carl Orff (1895 – 1982) face săli pline. Cum sper să facă şi în această seară de vineri, 27 septembrie.

Carmina Burana, mă opresc asupra lucrării, nu este altceva decât denumirea latină pentru Cântece din Beuern. Practic este vorba despre numele unui manuscris care conţine 2543 de poezii şi texte dramatice din secolele XI-XIII, manuscris descoperit în 1803 în mănăstirea Benedikbeuern, Bavaria. Prima audiţie a lucrării a avut loc la data de 18 iunie, 1837, Frankfurt am Main, după care viaţa internaţională a Carminei Burana a fost extrem de spectaculoasă, vorbind despre una dintre cele mai cântate piese corale. Orff se foloseşte de numai 25 de fragmente din cele 254 ale manuscisului. Temele asupra cărora se axează sunt fortuna labilis (soarta schimbătoare a omului; Fortuna esre cea care domină întregul univers, guvernând existenţe), beţia şi nu în ultimul rând, iubirea.

Nu este cum s-ar crede la prima vedere, o lirică de curte, de preamărire a curtenilor. Este un text studenţesc, dovadă şi libertăţile faţă de cadrul aristocratic. Una din temele abordate este beţia. Beau deopotrivă domnii şi doamnele, stăpânii şi servitorii, soldaţii, feţele bisericeşti (să ne gândim numai la Decameronul lui Boccaccio), bea şi tânărul, bea şi vârstnicul, deşteptul şi prostul… La fel este şi cu iubirea. Vedeţi prin urmare, textul este destul de liber şi permisiv în registrul pur aluziv.

Spuneam că o echipă redtabilă duce la succes, aplauze la scenă deschisă. Şi în această seară avem parte de o echipă artistică redutabilă: Erina Yashima (dirijor), Cornel Groza (dirijorul corului), Anca Mona Mariaş (dirijor cor Junior VIP, Colegiul de Muzică ‘Sigismund Toduţă’ Cluj-Napoca), Oana Trâmbiţaş (soprană), Ştefan von Korch (tenor), Geani Brad (bariton). Sunt nume cunoscute, apreciate, avem toate motivele să fim deseară în sala de concert a Colegiului Academic.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie