Filarmonica de Stat Transilvania

Proiect de top cu “Fata din Vestul Sălbatic” de Puccini! Nume importante în distribuţie

vineri 21 iunie, 19. 00 * Colegiul Academic

Cu opera în concert de vineri seara, suntem în faţa penultimului spectacol din actuala stagiune. Cu o subliniere care se impune de la sine. Fata din Vestul Sălbatic este un proiect de top al Filarmonicii clujene, unul care include pe lângă seara de vineri şi înregistrarea operei pentru o casă de discuri, motiv pentru care repetiţiile au loc în sala de concerte a Studioului Radio Cluj!

Două finaluri de stagiuni au propus întâlniri cu Richard Wagner. De data aceasta, în penultimul act al stagiunii, propunerea este Giacomo Puccini, La fanciulla del West/Fata din Vestul Sălbatic, operă ce a fost pusă în scenă la Opera Naţională Română din Cluj – Napoca (anii ’70), spectacol pe care am avut ocazia să – l văd.

De data aceasta este operă în concert, ne – am obişnuit cu acest concept, binevenit pentru cunoaşterea şi familiarizarea cu titluri însemnate ale repretoriului de operă sau simfonic. La fanciulla del West a avut premiera la 10 decembrie 1910, pe celebra Metropolitan Opera de la New York, cu Enrico Caruso şi Emmy Destin în rolurile principale, dirijor fiind Arturo Toscanini. Puccini a compus rolurile ‘Dock Johnson’ şi ‘Minnie’ anume pentru cei doi legendari solişti.

Libretiştii Guelfo Civinini şi Carlo Zangarini au avut la bază romanul lui David Belasco, “The Girl of the Golden West”, cu acţiune plasată în perioada Goanei după Aur.

Compusă imediat după Madama Butterfly, Fata din Vestul Sălbatic nu este prea des pusă în scenă, în ciuda sonorităţilor orchestrale şi chiar a ariilor, de reţinut de către dvs fiind ‘Minnie, dalla mia casa’, ‘Laggin nel Soledad’, ‘Oh, se sapeste’, ‘Or son sei mesi’, ‘Ch’ ella mi creda libero’, ‘Io son che una povera fanciulla’, ‘Che faranno, I vecchi miei’.

Echipa artistică este impresionantă fără exagerare, nume unul şi unul, nume aplaudate la Scala, la Covent Garden, la Metropolitan,… Bariton americ an Lester Lynch a colaborat cu dirijorii Sir Simon Rattle şi… Placido Domingo; baritonul venezuelan Gustavo Castillo este membru al Accademia del Teatro Scala din Milano; soprana Melody Moore a cântat pe scene precum Carnegie Hall, Opera din Montreal, Opera Naţională din Chile, operele din Los Angeles, Washington, Minnesota,…; mezzosoprana Ilseyar Khayrullova este des invitata celor de la Wienner Staatsoper; tenorul italian Alessandro Luciano are un 2019 încărcat: Festivalul Rossini, fără a uita de prezenţele scenice la Novosibirsk, Seoul, Kiel,…

Dirijor este cunoscutul Lawrence Foster (n. Los Angeles, Statele Unite), dirijor american cu părinţi români. A dirijat pentru prima dată la Cluj în 1969; a fost director artistic al Festivalului Enescu (1998 – 2001); nu în ultimul rând, sunt de menţionat următoarele: a fost distins cu ordinul Meritul Cultural în grad de Mare ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti (2003), respectiv conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ‘Dima’ din Cluj – Napoca (2013).

Fata din Vestul Sălbatic de G. Puccini; dirijor Lawrence Foster (Statele Unite), asistent dirijor Nestor Bayona, dirijorul corului Cornel Groza, pregătirea muzicală Lelia Serafinceanu; în distribuţie: Melody Moore (soprană, Statele Unite; ‘Minnie’), Lester Lynch (bariton, Statele Unite; Jack Rance’), Marius Budoiu (‘Dick Johnson’), Amitai Pati (tenor, Samoa; ‘Nick’), Martin Jan – Nijhof (bas bariton, Olanda; ‘Ashby’), Kevin Short (bas bariton, Statele Unite; ‘Sonora’), Radu Câmpan (‘Trin’), Alexandru Suciu (‘Sid’), Ruben Ciungan (‘Harry’), Lorant Bata (‘Joe’), Rareş Munteanu (‘Happy’), Antonio Di Matteo (bas, Italia; ‘Larkens’), Kopeczi Sandor (‘Billy’), Ilseyar Khayrullova (mezzosoprană, Rusia; ‘Wowkle’), Gustavo Castillo bariton, Venezuela; ‘Jack Wallace’).

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie