Filarmonica de Stat Transilvania

Music to My Eyes. Muzica de film în topul preferinţelor publicului

vineri 31 mai, 19 00 * Colegiul Academic

Muzica de film este una specială, mereu în topul preferințelor publicului larg. Filmele stârnesc emoții, iar muzica le amplifică. Ascultând muzică de film cântată de o orchestră live nu doar retrăiești emoțiile simțite când ai văzut filmul, ci, în lipsa imaginilor, le interiorizezi mult mai personal.

Programul se va deschide cu Marşul lui Raider din filmul Indiana Jones şi căutătorii arcei pierdute al lui John Williams, un film câştigător a patru premii Oscar şi a unui premiu BAFTA. Raiders March este cunoscut şi ca tema lui Indiana Jones, folosită în întreaga serie. John Williams mai este prezent în program și cu Marşul din Superman. Cele trei componente ale temei lui Superman sunt extrem de bine echilibrate: o fanfară, un marş (de altfel şi tema principală asociată personajului) şi o temă de iubire (Can You Read My Mind).

Continuăm cu Suita filmului James Bond de John Barry, care a compus muzica pentru unsprezece filme din seria James Bond, dar şi pentru alte filme celebre, ca Dansând cu lupii, Departe de Africa, Născută în libertate şi Leul în iarnă, coloane sonore care i-au adus Premiile Oscar, BAFTA şi Grammy. Gabriel’s Oboe din filmul The Mission este o emblemă a lirismului lui Ennio Morricone, iar selecţiunile orchestrale din The Sound of Music s-au bucurat mereu de un succes colosal (conţin hituri ca Do-Re-Mi, My Favorite Things, I Have Confidence, Maria sau So Long, Farewell).

O altă coloană sonoră celebră este cea a filmului Gladiatorul, compusă de Hans Zimmer. Muzica pentru scenele de bătălie a fost considerată ca fiind inspirată direct din Marte: solul războiului de Holst. Dincolo însă de acest lucru, coloana sonoră semnată Zimmer-Gerard reprezintă una dintre cele mai de succes şi mai bine vândute din istoria filmului de la Hollywood.

Programul mai conține Song about Winter din Game of Thrones de Ramin Djawadi (aranjament de Dan Variu), Suita filmului Piraţii din Caraibe. Blestemul Perlei Negre de Klaus Badelt (pentru celelalte trei filme din serie, muzica a fost compusă de Hans Zimmer) și o un excelent aranjament orchestral făcut de dirijorul Cristian Spătaru privind niște selecțiuni din coloana sonoră a desenelor animate Tom și Jerry.

Dirijorul serii este Cristian Spătaru. A început cursuile Colegiului de Muzică din Chișinău în 2008, unde a studiat muzicologia şi compoziţia. A fost distins de trei ori consecutiv cu locul 1 la Concursul Național de Compoziție din Moldova. Între timp, a început să lucreze cu Orchestra Națională pentru Tineret. Repertoriul său include 30 lucrări solo pentru diverse instrumente (18 pentru pian), 12 lucrări vocal-corale, 14 lucrări de cameră, 6 lucrări pentru orchestră, 2 lucrări pentru cor și orchestră și aproximativ 150 de orchestrații și aranjamente. Cristian Spătaru este și dirijorul asistent al lui Gabriel Bebeșelea, în multe dintre proiectele acestuia, dar are și separat un bogat repertoriu dirijoral.

Geanina Simion/Oana Andreica

Articole din aceeasi categorie