Filarmonica de Stat Transilvania

Concert simfonic sub baghetra lui Theo Wolters, solist Dan Iulian Druţac

vineri 5 aprilie, 19. 00 * Colegiul Academic

Concertul de vineri este, oarecum, despre nedreptatea vieții și a istoriei. Există mari talente care, apărute într-un context anume sau umbrite de personalitatea puternică a unor contemporani, rămân în linia a doua. Este cazul lui Bruch și al lui Bruckner.
Bruch a fost contemporan cu Brahms, iar acesta din urmă a fost favoritul. Dintre toate lucrările lui Bruch, cea care a trecut testul timpului este acest
Concert de vioară nr. 1, unul dintre cele mai cunoscute din istoria muzicii și unul dintre preferatele violoniștilor. Dar Bruch n-a reușit să câștige financiar de pe urma acestui succes, semnând în defavoarea lui un contract cu un editor.

Bruckner, în schimb, pentru perioada lui, era văzut ca un ciudat. În felul de a fi, în felul de a se îmbrăca, în felul de a interacționa. Nu era un preferat al perioadei sale. Era marcat complet de educația religioasă din copilărie, dar prefera femeile mult mai tinere. A început să compună relativ târziu, terminând Simfonia I la abia 42 de ani. Simfonia a 5-a este o simfonie tragică, izvorâtă din depresie și lipsuri financiare. Totuși, cele 9 simfonii ale sale sunt monumentale, iar Simfonia a 5-a are un început absolut unic.

Dirijorul Theo Wolters, cunoscut deja și foarte îndrăgit de publicul clujean, ne va învăța, vineri, cum să ascultăm și compozitorii oarecum „nedreptățiți”. Extrem de talentați, dar rămași mai în umbră. Nu se știe când o anumită generație va rezona perfect cu muzica unor compozitori de acest gen și le va conferi poziția binemeritată în istorie.
Rolul nostru este de a-i aduce în fața voastră și de a oferi multiple perspective asupra muzicii de înaltă clasă.

Dan-Iulian Druțac s-a născut la Chișinău, Republica Moldova. Tatăl lui fiind muzician, l-a îndrumat să devină violonist. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu ajutorul profesoarei Iulia Luță, iar apoi Galina Buinovschi. În scurt timp, a început să susţină concerte în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. Este laureat a numeroase competiţii din Moldova, România, Ucraina, Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Armenia, Regatul Unit. În 2013, a câștigat prima ediție a Concursului Internațional de Muzică în cadrul şcolii Whitgift. A fost premiat cu Marele Premiu, care i-a oferit o oportunitate de a obţine o bursă la Whitgift School, o școală de top din Marea Britanie. Cântă la o vioară Stradivarius creată în anul 1696, instrument evaluat la 2,2 milioane de lire sterline, cu un arcuş Sartory, ce costă 30 000 de lire sterline.

Program: Max Bruch – Concertul nr 1 pentru vioară în sol minor op 26; Anton Bruckner – Simfonia nr 5 în si bemol major WAB 105

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie