Filarmonica de Stat Transilvania

Seară Ceaikovski – Berlioz cu Stefan Geiger şi Sarah Christian

vineri 29 martie, 19. 00 * Colegiul Academic

Numele dirijorului german Stefan Geiger vă este binecunoscut, prezenţele sale la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania neputând fi uitate.

Ştefan Geiger este co-fondatorul şi preşedintele comitetului de jurizare a German Game Music Award, un concurs realizat în colaborare cu Radio Bremen, care oferă o platformă de comunicare pentru tinerii compozitori, realizatori de proiecte muzicale pentru jocuri video. Din 2016, el este dirijor titular al Orchestrei Simfonice Parana, iar de-a lungul timpului a lucrat cu orchestre precum Schleswig-Holstein Festival Orchester, Ensemble Resonaz, Würzburger Philharmoniker, Nürnberger Symphoniker, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Filarmonică de Stat Transilvania, Orchestra Română de Tineret şi multe altele.

În 2011, a fost invitat pentru prima dată în România pentru a dirija Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi Muzica Lumii, organizat la Sinaia. În 2013, la invitaţia Goethe-Institut, a revenit la Bucureşti, pe scena Ateneului Român, pentru a dirija Aventurile Prinţului Achmed, având alături Orchestra Română de Tineret. A urmat Cutia Pandorei, în 2014, cu aceeaşi orchestră, din nou pe scena Ateneului Român. A fost ales dirijor principal al Orchestrei Sinfonice Parana (Orquestra Sinfonica da Parana), Brazilia, pentru stagiunea 2016/2017. Important este că revine în România (Bucureşti, Cluj – Napoca, Timişoara) de fiecare dată, cu plăcere, una dublată de alcătuirea unor programe de concert de mare interes şi impact.

Violonista Sarah Christian (n. 1990, Augsburg) este absolventa Hochschule fur Musik Hanns Eisler de la Berlin, respectiv a cunoscutului Mozarteum din Salzburg. Studiile master înseamnă Thomas Brandis, Rainer Schmidt, Maxim Vengerov, nu sunt singurii. Medaliile Yehudi Menuhin şi Szymon Goldberg atestă valoarea interpretativă a tinerei violoniste. Între colaborările artsitice figurează cele cu Orchestra Simfonică din Berlin, cu BBC Symphony Orchestra, Kammerakademie Potsdam,…, concerte şi recitaluri susţinute în China, Japonia, Statele Unite, Europa nu în ultimul rând.

Programul serii cuprinde Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op 35 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia fantastică op 14 de Hector Berlioz.

Berlioz termină compunerea Simfoniei fantastice la 5 decembrie 1830, lucrarea fiind dedicată Ţarului Nicolae. Cele cinci părţi ale Simfoniei fantasticeVisuri şi pasiuni, Un bal, Scenă câmpenească, Marş spre supliciu, Visul unei nopţi de sabat – dovedesc posibilitățile infinite de combinare, pe de o parte, a muzicii cu un program literar conceput în vis, dar care relevă într-o oarecare măsură realitatea, pe de altă parte, modalități de combinare a timbrurilor instrumentale pentru a reda o muzică dictată de subconștient.

Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35, al lui Piotr Ilici Ceaikovski este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară dar și unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compus în Elveția în 1878 și a avut premiera pe 4 decembrie 1881 în Viena cu Adolph Brodski în calitate de solist și Hans Richter dirijor.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie