Filarmonica de Stat “Transilvania’’ – Concert Extraordinar în colaborare cu Festivalul Internaţional « George Enescu » şi Artexim Bucureşti

Filarmonica de Stat “Transilvania’’ invită melomanii la început de toamnă la Concertul Extraordinar dirijat de JOHN AXELROD. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat ‘’Transilvania’’, alături de soliştii: Valentina Coladonato (soprană), Caroline Widmann (vioară), Christa Schöenfeldinger (armonică de sticlă) şi Teodoro Anzellotti (acordeon) prezintă în primă audiţie lucrările: En Arché de Ivan Fedele şi Armonica de Jörg Widmann. Concertul, realizat în colaborare cu

Festivalul Internaţional „George Enescu” şi Artexim Bucureşti cuprinde în program şi Simfonia a 4-a a renumitului compozitor George Enescu, în memoria căruia douăzeci de ediţii de festival au încîntat publicul meloman.

Concertul  va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor duminică, 4 septembrie a.c., de la ora 19.

John Axelrod este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori contemporani, avînd un palmares impresionant,  materializat în numeroase concerte de prestigiu şi colaborări cu personalităţi din întreaga lume. Absolvent al Universităţii Harvard în anul 1988, John Axelrod a susţinut concerte şi a întreprins turnee pe întreg mapamondul. Printre ansamblurile orchestrale alături de care a concertat se numără cele din Los Angeles, Philadelphia, orchestre din Anglia, Suedia, Norvegia, Austria, Germania, Franţa, Portugalia, Ungaria ş.a. Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Sinfonie Luzerner, John Axelrod a fost numit în 2009 Director Muzical al Orchestrei Nationale des Pays de la Loire.

Tot atunci, a fost desemnat în aceeaşi funcţie pentru concertul de gală al proiectului de muzică de film Hollywood în Vienna alături de Orchestra Simfonică Radio ORF. Desfăşurat în fiecare an la Konzerthaus, simpozionul şi concertul-eveniment onorează contribuţia compozitorilor Vienei la dezvoltarea Sunetului Hollywoodian şi sărbătoreşte mulţi compozitori care au fost influenţaţi de această moştenire artistică. În vara aceluiaşi an, dirijorul a realizat un turneu unic în Europa şi America de Nord, la invitaţia pianistului chinez Lang Lang şi a legendarului muzician de jazz  Herbie Hancock.

Concertele au avut loc în săli celebre din Franţa, Italia, Anglia, Olanda etc. Printre soliştii alături de care a concertat se numără : Han-Na Chang, Julia Fischer, Martin Grubinger, Daniel Hope, Patricia Kopatchinskaya, Lang Lang, Sabine Meyer, Fazil Say, precum şi Thomas Hampson, Rinat Shaham, Dietrich Henschel, Ramon Vargas. De asemenea, ca dirijor invitat permanent al Orchestrei Sinfonietta Cracovia din anul 2000, John Axelrod a apărut pe cele mai importante scene de concert din Europa, a putut fi urmărit pe postul de televiziune ARTE şi a apărut într-un DVD filmat la Auschwitz, în memoria Holocaustului, producţie realizată de BBC şi distinsă cu Premiul Emmy în anul 2007.

Solista Christa Schönfeldinger s-a născut la Viena şi a început cariera muzicală afirmîndu-se ca violonistă. La începutul anilor ‘90 însă, artista a descoperit, printr-un articol de ziar, fascinaţia muzicii în sticlă. Astfel, Christa Schönfeldinger a devenit una dintre cele mai de succes interprete ale armonicii de sticlă; nu doar că a reinventat instrumentul, dar a şi creat noi tehnici şi posibilităţi sonore, conferind o nouă dimensiune acestuia.

Interpretările sale alături de soţul său –  The Vienna Glass Armonica Duo – sînt înregistrate pe numeroase compact-discuri, muzica lor fiind un sensibil melanj între poetic şi meditativ. Au susţinut concerte în toată Europa, la diferite festivaluri în Viena, Salzburg, Eisenstadt, Dresda, Varşovia, Milano, Berlin, Bayreuth, Roma, Florenţa, Helsinki şi Amsterdam. Repertoriul abordat de solistă este extrem de vast, cuprinzînd atît lucrări tradiţionale pentru armonica de sticlă (W. A. Mozart, J. Reichardt, C. Röllig, A. Schulz), lucrări simfonice şi de operă (Donizetti, Saint-Saëns, R. Strauss), cît şi numeroase aranjamente (Mozart, Grieg, Satie, Morricone) şi lucrări avangardiste (Arvo Pärt, Jörg Widmann).

Personalitate complexă, soprana Valentina Coladonato a absolvit Academia de Muzică ‘’L. D’Annunzio’’ din Pescara, avînd şi o diplomă de licenţă în limbi străine. De-a lungul traseului său educativ, artista s-a bucurat de îndrumarea a importante nume în arta cîntului vocal, între care D. Martorella, S. Naglia, E. Wiens, R. Scotto, C. Desderi, P. Venturi, R. Resnik.

 Palmaresul cîntăreţei relevă talentul deosebit al acesteia; deţine numeroase premii la concursuri de anvergură internaţională, între care: concursurile  ‘’Valentino Bucchi’’ (Premiul I pentru muzică modernă şi contemporană), ‘’George Di Stefano’’, ‘’Città di Alcamo’’ (Premiul I şi Premiul juriului în 2006), ‘’Toti Dal Monte’’ (premiul I şi premiul publicului pentru rolul din ‘’Così fan tutte’’), ‘’Maria Caniglia’’ (Premiul I şi Premiul publicului în 2007). Artista a debutat în operă în rolul Melidei din L’Ormindo de Cavalli, iar apoi în  opera  mozartiană ‘’Bastien şi Bastienne’’.

Născută la München, Caroline Widmann a studiat cu Ior Ozim la Köln, Michèle Auclair la Boston şi David Takeno la Londra. A cîştigat premii la concursuri importante: City of Munich’s Kulturförderpreis, Concursul Internaţional de vioară Georg Kulenkampff desfăşurat la Köln în 1999 şi la Concursul Internaţional Jeunesses Musicales din Belgrad (2001). În 1998, Yehudi Menuhin i-a înmînat Premiul Preşedintelui la Concursul Internaţional Yehudi Menuhin de la Boulogne-sur-Mer, Franţa. Solistei i-a fost, de asemenea, acordat Premiul Belmont de către Fundaţia ‘’Forberg-Schneider’’, în semn de recunoaştere pentru pentru activitatea sa artistică. Caroline Widmann este o prezenţă remarcabilă şi constantă la festivaluri din întreaga lume. Violonista a colaborat în calitate de solistă cu orchestre importante din Germania, Londra, Beijing, Luxemburg, Roma, cu dirijori precum Riccardo Chailly, Yehudi Menuhin, Peter Eötvös, Jonathan Nott şi Heinz Holliger.

Născut în sudul Italiei, Teodoro Anzellotti a început studiul acordeonului la Hochschule în Karlsruhe, continuîndu-l apoi la Trossingen. Talentul şi educaţia muzicală primită au fost recompensate prin numeroase distincţii obţinute la diferite concursuri internaţionale. Începînd cu anii ‘80, activitatea muzicianului s-a îmbogăţit prin participarea la festivaluri importante. Totodată, Teodoro Anzellotti a revelat noi dimensiuni tehnice şi sonore ale instrumentului, aportul său fiind semnificativ prin  introducerea acordeonului în sfera muzicii clasice.

Peste trei sute de compoziţii au fost scrise pentru Teodoro Anzellotti, printre care şi Sequenza XIII de Luciano Berio, lucrare ce a fost aplaudată pe marile scene ale lumii de-a lungul anilor. Începînd cu anul 1987, artistul predă la Hochschule der Künste Bern, iar din 2002 la Conservatorul din Freiburg im Breisgau. Discografia sa cuprinde un spectru bogat de genuri muzicale, de la Bach pînă la Janácek  şi de la Satie la John Cage şi Matthias Pintscher.

În programul concertului:
Ivan Fedele – En Arché, p.a.; solişti: Valentina Coladonato – soprană, Caroline Widmann – vioară;
Jörg Widmann –  Armonica, p.a.; solişti: Christa Schönfeldinger – armonică de sticlă, Teodoro Anzellotti – acordeon;
G. Enescu – Simfonia a 4-a (orchestraţie de Pascal Bentoiu, după schiţele compozitorului).

Articole din aceeasi categorie