Festivalul internaţional de film TRANSILVANIA, 27 mai – 5 iunie

Transe Express Companie

Puţine ore mai au mai rămas pînă la deschiderea oficială a celei de a 15 – a ediţii TIFF, una de o anvergură cu totul şi cu totul ieşită din comun.

Deschiderea are loc în această seară de vineri, 27 mai (Piaţa Unirii, 20.45), odată cu premiera mondială a filmului 6, 9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil.

Tot în această seară vă veţi bucura de prezenţa companiei franceze Transe Express, socotiţi pionieri ai artei stradale (street Arts).

Transe Express Companie a luat fiinţă în anul 1982, înfiinţată fiind de Brigitte Burdin (coregraf, dansator) şi Gilles Rhode (sculptor). Au parte de invitaţii în întreaga lume, de menţionat fiind cea de la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Albertville, 1992.

Compania cuprinde 110 artişti şi 25 de tehnicieni, angrenaţi în spectacole de mare impact vizuat, cum sînt ‘Le rois Faignants’, ‘Mob’, ‘The Escort’, ‘Bellringers’, ‘Les tmabours de la muerte’, ‘Mikanil Kaotic’, ‘Giant Dolls’, …

Pentru această seară au fost pregătite două spectacole, ‘Mobile Homme’ şi ‘Tambours en feu’.

Competiţia Locală TIFF 2016

Cele şapte filme finaliste alese în Competiția Locală TIFF 2016 (25 de filme trimise în total) sînt Sărbători în familie, regia Gabriela Manolache (24’), The Light that Memory Lends to Things – Ana Vijdea (26’), Investiția perfectă – Ibolya Simó (20’), Placa – Un film cu și despre skateboarding – Serestely Szilard (19’), Track 212/A – Agnes Fodor (12’), Kendeffy – Botond Püsök (11’), Mirror – Besenyei Katalin (11’).

Juriul Competiției Locale este format, la ediția din acest an, din Andrei Șendrea – critic de film, Nicolae Constantin Tănase – regizor (Lumea e a mea) și Cristi Mărculescu – critic de film. Din juriul desemnat de Fabrica de Pensule fac parte artiștii Maria Balea, Lucian Indrei și George Crîngașu.

Competiția Locală este dedicată cineaştilor amatori sau profesionişti care sînt originari din Cluj sau care locuiesc, lucrează şi studiază în judeţul Cluj.

Cinepiano şi un invitat special, Tony Berchmans

Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul Tony Berchmans recreează în spectacolul Cinepiano magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Anul acesta, muzica lui va însoți filmele maeștrilor comediei și va purta pe copii într-o călătorie în era filmelor mute.

Stan și Bran, Charlie Chaplin și Buster Keaton trec printr-o mulțime de aventuri, însoțiți de muzica originală a lui Tony Berchmans. Artistul combină partituri clasice și melodii folk cu compozițiile sale proprii, inspirate din ragtime și jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee și săli din lume.

Patimile Ioanei d’ Arc”

Capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc / The Passion of Joan of Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de un pianist și un improvizator surprinzător, Touve R. Ratovondrahety (pianist la Opera din Paris) pe 30 mai, de la 21.30. Locația aleasă este una neconvențională, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Cluj (Str. Universității, nr. 5). Considerat una din marile capodopere ale filmului mut, Patimile Ioanei d’Arc (1928) este o cronică a procesului de erezie al Ioanei d’Arc şi a eforturilor depuse de magistraţii Bisericii de a o face pe Ioana să se dezică de mărturia că ar avea viziuni divine.

Interesant este şi altceva. Din distribuţia filmului face parte şi actorul de origine română Alexandru Mihăilescu (1883 – 1974; 88 de filme în care a jucat, printre care şi ‘Independenţa României’, regia Aristide Demetriade, 1912).

Patimile Ioanei d’ Arc a fost recompensat cu NBR Award, respectiv OFTA Film Hall of Fame, 2010).

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie