Festivalul internaţional de film TRANSILVANIA, 27 mai – 5 iunie

Taxi Driver” în versiunea restaurată ! (1 iunie, Piaţa Unirii, 21. 45)

Programarea versiunii restaurate nu este deloc întîmplătoare. Ea marchează 40 de ani de la lansarea peliculei lui Martin Scorsese, 40 de ani în care filmul a făcut să curgă multă cerneală. Face şi în prezent, dovadă prezentarea lui în această seară.

Taxi Driver (21 premii, 15 nominalizări) este o prezentare reală a New York – ului, prezentare deloc cosmetizată, dură, un New York dezolant. Dincolo de viaţa oraşului, Scorsese pune în prim plan mizeria umană şi nu cred că lucrurile s-au schimbat prwa mult din 1976 şi pînă în prezent.

Cert este că Taxi Driver a obţinut premii sau a fost nominalizat la aproape toate categoriiile de premii, de la cel mai bun film la regie, actor în rol principal/de Niro, actriţă în rol secundar/Jodie Foster, montaj, imagine, scenariu, coloană sonoră, … Nu trebuie omis faptul că Taxi Driver a intrat în Registrul Naţional de Film, 1994, apreciat drept “valoare culturală, istorică şi estetică”.

Legături bolnăvicioase” (1 iunie, cinema Mărăşti, 19.30)

Proiecţia specială a peliculei Legături bolnăvicioase (România, 2006) – regia Tudor Giurgiu, producător Oana Giurgiu; în distribuţie Maria Popistaşu, Tudor Chirilă, Mircea Diaconu, Tora Vasilescu, Cătălina Murgea – marchează zece ani de la premiera mondială a filmului, premieră în cadrul festivalului de la Berlin, în secţiunea Panorama.

Bazată pe romanul omonim scris de Cecilia Ştefănescu, pelicula pune în discuţie un subiect extrem de sensibil şi controversat, iubirea incestuoasă, primul film românesc care abordează această temă.

Transilvania Talent Lab

În perioada 31 mai – 4 iunie 2016, cea de-a cincea ediţie TTL le este dedicată managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România și Republica Moldova, să înțeleagă bazele și circuitul industriei cinematografice profesioniste europene sau să dezvolte un prim proiect cinematografic similar în localitatea în care locuiesc, TTL fiind un prim pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.

Participă la Transilvania Talent Lab Diana Cercel (București), Sergiu Cumantrenco (Chișinău), Vlad Ionașcu (Oradea), Lucian Popa (Bacău), Maia Tezler (Oradea), Corina Morozan (Chișinău), Ozana Nicolau (București), Claudia Sîrbulescu (Cluj-Napoca), Roxana Soica (Iași), Carla-Maria Teaha (București), Betty Varga (București)

Concerte Şuie Paparude şi Orkid (Urania Palace, miercuri,1 iunie, 21. 00)

Șuie Paparude este în continuare una dintre cele mai iubite și solicitate trupe din România. În 2010, după schimbări de componență și venirea lui Bean (Alexe Andrei Marius), a devenit prima trupă românească de anvergură care a decis să își facă disponibil albumul pentru download, gratis.

Orkid este un trio cu influențe post-rock, shoegaze și post-punk compus din Vlad Ilicevici – chitară și voce, Radu Pop – percuție și Andrei Tănase – chitară bass.

Cei trei plănuiesc să înregistreze primul lor album în vară, după aproape un an de lucru. Trackurile care vor forma primul LP au la baza idei, senzații și povești acumulate de Vlad în aproape 30 de ani de la primele contacte cu muzica prin căștile suprasolicitate ale unui walkman Aiwa verde, lecțiile chinuitoare de vioară și relaxarea rock&roll la chitară.

CINEPIANO Tony Berchmans (1 iunie, ‘Florin Piersic’, 11. 00)

După succesul de la TIFF 2014, când sute de copii, alături de părinții lor, au savurat muzica originală a lui Tony Berchmans, compusă pentru filme cu Charlie Chaplin sau Stan și Bran, artistul se reîntoarce la Cluj – Napoca şi nu oricum, ci cu noi şi noi surprize. Anul acesta, muzica lui va însoți filmele maeștrilor comediei și va purta pe copii într-o călătorie în era filmelor mute. Artistul combină partituri clasice și melodii folk cu compozițiile sale proprii, inspirate din ragtime și jazz.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie