Festivalul internaţional de film TRANSILVANIA 2016, 27 mai – 5 iunie

Filme de neratat !

Trebuie să recunosc, TIFF 2016 propune filme interesante, multe din categoria de neratat, filme de văzut, filme din care se pot trage multe învăţăminte.

Sînt surprins să văd că un film cum este Remember/Răzbunarea amintirilor (Marea Britanie, Canada, 2015) nu face valuri, nu se bucură de publiciatea de care trebuie să aibă parte. Şi trebuie să aibă parte, fiind un film de, fără exagerare, 5 stele, merit al regizorului Atom Egoyan, al actorilor – Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz, … – , merit al scenaristului Benjamin August, al întregii echipe ca să fiu cinstit.

Cu Remember, Egoyan readuce în atenţie odioasele crime de la Auschwitz, urmările lor în timp, pagini care nu trebuie deloc uitate. O face într-un mod care ţine publicul cu sufletul la gură, o tensiune gradată pînă la finalul şocant, deloc, dar deloc aşteptat, nici măcar gîndit, acesta este adevărul. Este şi motivul pentru care nu intru în detaliile filmului, recomandînd să-l vedeţi vineri, 3 iunie, 20. 00, în spaţiul Someş Open Air (cartier Grigorescu). Aş mai putea menţiona faptul că Remember a obţinut trei premii plus alte 14 nominalizări (Vittorio Veneto Award, Cinecolor Audience Award la Mar del Plata, nominalizări la David di Donatello Award şi Golden Lion, …), disticnţii şi aprecieri care vorbesc despre valoarea filmului.

Filmul trebuie văzut şi pentru Christopher Plummer, activ, extrem de activ la cei 87 de ani ai săi. În 2015 a fost distribuit în trei filme, în 2014 în patru, tot în patru producţii şi în 2011, o viaţă artistică plină, de invidiat dacă ne gîndim la frumoasa vîrstă a starului.

Al doilea film de interes este Faptele părinţilor noştri : moştenirea nazistă (Marea Britanie, 2015), documentar despre Holocaust prin ochii urmaşilor a doi nazişti, intervievaţi de un avocat specializat în drepturile omului, Philippe Sands.

Este un documentar foarte, foarte bine făcut, meritul revenindu-i regizorului David Evans, cel care s-a oprit asupra interviului ca metodă de analiză a ororilor nazismului.

Filmul impresionează de la bun început. Nu întîmplător a obţinut The Avner Shalev Yad Vashem Award (la Ierusalim), plus nominalizări la Best Documentary (Stockholm), respectiv Political Film Award.

Nu insist, prefer să recomand pelicula, aceasta putînd fi (re)văzută miercuri, 1 iunie, 17. 30, la City Iulius 4.

Culinary Cinema

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și al restaurantului său celebru din Copenhaga. Noma, My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps) va fi proiectat la Cercul Militar, marți, 31 mai, de la 18.30.

Documentarul urmărește povestea din spatele cortinei faimosului restaurant din Copenhaga, Noma, votat ca fiind cel mai bun restaurant din lume de patru ori și câștigător a două stele în ghidul Michelin. În spatele succesului Noma se află mintea revoluționară a lui René Redzepi, un bucătar de origine macedoneană, cu rădăcini modeste, care a reușit să schimbe destinul restaurantului, după un un scandal în 2013, dar și fața fața gastronomiei nordice moderne.

Bucătăria inspirată de natura, sezoanele și cultura nordică, cât și folosirea exclusivă a ingredientelor locale, crescute de o rețea restrânsă de agricultori locali, i-au adus lui Noma titlul de cel mai bun restaurant din lume în 2010, 2011, 2012 și 2014.

Jazz, jazz cu De Beren Gieren (Casa TIFF, 31 mai, 22. 00)

De Beren Gieren, un nume ce capătă rezonanță printre iubitorii de muzică din Europa, este un trio acustic-electronic olandezo-belgian format din Fulco Ottervanger – pian, Lieven Van Pee – bass, Simon Segers – tobe.

Abilitatea de a trece subit de la o stare la alta și de a improviza, într-un mod care captează și menține atenția publicului, fac din experiența de a-i asculta live una de neratat, veritabili rebeli ai … jazz – ului.

Concerte Baasch şi Baba Dochia (Urania Palace, 21. 00, 31 mai)

Baasch, tânăr producător, cântăreț și compozitor din Polonia, e recunoscut pentru talentul de a scrie versuri și gustul pentru sunetele analog întunecate. Chiar și înainte de lansarea EP-ului de debut, Simple Dark & Romantic Songs, Baasch era deja solicitat să reprezinte scena electro polonă la festivaluri prestigioase de muzică.

Cei patru tineri din Baba Dochia propun un melanj de muzică electronică cu rock live, îmbinând synth-uri, riff-uri de chitară, beat-uri organice și sintetice, asezonate pe alocuri cu melancolie și agresivitate. Este un spectacol audio-vizual complex, un mix de proiecții, sintetizatoare, drum machine (asortat cu tobe reci), theremin și chitară distorsionată.

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie