Festivalul internaţional de chitară TRANSILVANIA, 16 – 21 august

De la Alexandru Mare şi Alexandru Grecu la Costas Cotsiolis
Cea de a treia zi de festival propune două recitaluri, ambele deosebite prin numele invitate, un parcurs artistic de la cei care bat la porţile afirmării la un nume încercat, cunoscut şi cu o agendă artistică de invidiat.
Sunt ferm convins că de Alexandru Mare şi Alexandru Grecu vom mai auzi. Au de partea lor talentul. Au de asemenea seriozitatea şi puterea de muncă, dorinţa de a reuşi şi de a fi nume şi modele în lumea minunată a chitarei.
Alexandru Mare este clujean de origine (n. 2003). A început studiul chitarei la 7 ani, cu profesoara Alina Suciu, după care au urmat studiile cu profesorul Ştefan Trifan. În ultimii trei ani, Alexandru Mare a câştigat 46 de premii în competiţii naţionale şi internaţionale, din care 25 de premii 1, trei trofee şi patru diplome de excelenţă. A urmat cursurile master la clasa profesorilor Costas Cotsiolis, Susana Prieto, Alexis Mouzourakis, Jelica Milanovic, Gabriel Bianco. Csaki Andras, Andrea de Vitis, …
Programul de concert din această seară cuprinde lucrări de JS Bach, Francisco Tarrega, Yokoh şi Roland Dyens.
Alexandru Grecu s-a născut în 2001, la Bistriţa. Studiul chitarei l-a început cu profesorul Valentin Pop. Debutul a fost unul cu dreptul, Alexandru Grecu obţinând premiul 1 la Festivalul de chitară Transilvania. Studiile master au fost făcute sub atenta îndrumare a profesorilor Costas Cotsiolis, Judicael Perroy, Dale Kavanagh, Anton Baranov, Andrea Bozoki, Susana Prieto, Gerhard Reichenbach, Carlo Marchione, … În această seară, recitalul său cuprinde lucrări de JS Bach, Tarrega, Dionisio Aguado.
Costas Cotsiolis (n. 1957) revine pe scena clujeană de concert, revenire aşteptatăşi dorită. Este unul dintre cei mai importanţi chitarişti şi pedagogi ai momentului. A concertat alături de mari nume cum sunt Astor Piazzolla, Leo Brouwer, John Williams, John McLaughlin, Mikis Theodorakis, Al di Meola, Milva, Jose Antonio Rodriguez, Patrice Fontanarosa, Maria Farantouri, … Acestor colaborări li se adaugă colaborările cu mari orchestre precum Regina Sofia din Madrid, BBC, orchestrele simfonice din Cordoba, Cannes, Junge Deutsche Philharmonie, România, … Sunt de interes conferinţele susţinute, de amintit fiind cele la Manhattan School of Music, Weimar, Berlin, Mozarteum Salzburg, … Din 1978 este directorul artistic al Festivalului internaţional de chitară clasică de la Volos (Grecia), festival cunoscut din 2006 sub numele de Festivalul internaţional din Naxos. Rămân în sfera festivalurilor pentru a aminti faptul că este şi director al Guitar Art Festival de la Belgrad (Serbia). Nu în ultimul rând, I-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Dallas (Texas), recunoaştere a meritelor artistice. În fine, din 2009 este profesor la Conservatorul din Thessaloniki, în cadrul căruia s-a preocupat şi se preocupă de cei care-i calcă pe urme în frumoasa şi nobila artă a interpretării chitaristice.
Pogramul serii cuprinde piese de Leo Brouwer (‘In memoriam Toru Takemitsu’; ‘Sonata nr 3 del Decameron negro’), Isaac Albeniz (‘Granada’, ‘Asturias’) şi Carlo Domeniconi (‘Koyunbaba Suite op 19’).
Program joi, 18 august : concursul de chitară categoriile II şi III (9.00), categoria a IV (etapa I); cursuri master de la ora 15.00; recitalurile chitariştilor Alexandru Mare, Alexandru Grecu (19.00) şi Costas Cotsiolis (20.00; recitalurile au loc în sala Studio a Academiei de Muzică ‘Dima’).
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie