Festivalul Enescu la Cluj-Napoca

Recital Elisabeth Leonskaja, Marea Doamnă a şcolii ruse de pian

marţi, 10 septembrie, 19. 00 * Colegium Academicum

În această seară de marţi avem o ocazie şi unică, şi rară. Este întâlnirea cu Marea Doamnă a şcolii ruse de pian, o şcoală solidă, de mare reptutaţie internmaţională şi nu numai pentru pian. Numele artsitei se află în panoplia celor mai galonaţi interpreţi solişti, cum sunt David Oistrakh (vioară), Sviatoslav Richter şi Emil Gilels (ambii pian), nu sunt singurii.

Elisabeth Leonskaja s-a născut în 1945, la Tbilisi. Începe studiul pianului la 6 ani, pentru ca cinci ani mai târziu, la 11 ani, să interpreteze Concertul în do major op 15 de Beethoven. La vârsta de 13 ani susţine şi primul ei recital, porţile afirmării fiindu-i deja deschise. Astfel, Elisabet Leonskaja, al 18 ani, câştigă premiul I, secţiunea pian, în cadrul Concursului internaţional Enescu de la Bucureşti, în juriu aflându-se renumiţii Arthur Rubinstein şi Aram Khachaturian. Studentă la Conservatorul de la Moscova, îşi adjudecă trei mari premii într-un timp foarte scurt, Enescu, Marguerite-Long Jacques şi Queen Elisabeth.

A concertat alături de cele mai însemnate orchestre ale lumii, cum sunt BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic, Royal Philharonic Orchestra, Zurich Tonhalle, Berlin, Gewandhausorcehester, Leipzig…; i-au fost colabpratori apropiaţi dirijori precum Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christopher Eschenbach, Christoph von Dohnany, Kurt Sanderling, Maris Janson, Tugan Sokhiev, Horia Andreescu (acesta din urmă anul trecut, pe scena Ateneului Român).

Întâlnirea cu pianistul Sviatoslav Richter este una providenţială. Şi ajunge să amintesc faptul că înregistrare notabilă, a Sonatelor 533 şi 545 de Mozart, transcrise pentru pian de Grieg, a fost realizată alături de Sviatoslav Richter, devenit în timp prieten şi colaborator apropiat. Mai departe… Câteva înregistrări ale marii pianiste au fost răsplătite cu un număr de premii internaţionale de prestigiu: Caecilia Prize pentru înregistrarea sonatelor de pian de Brahms (1922), Diapason d’Or pentru înregistrările compoziţiilor lui Franz Liszt. Elisabeth Leonskaja a fost desemnată câştigătoare a Midem Classical Award 2007 pentru înregistrarea Concertelor de pian nr. 1 şi 2 de Mendelssohn cu orchestra Camerata Salzburg dirijată de Ilan Volkov.

Elisabeth Leonskaja este membră de onoare a Konzerthaus din Viena. La o ceremonie desfăşurată la Viena în februarie 2006, Elisabeth Leonskaja a primit Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă, clasa întâi. Este cea mai înaltă distincţie de acest tip din Austria. Este de reţinut şi faptul că Elisabeth Leonskaja a fost decorată de Preşedintele şi de Guvernul României în 2009, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită la promovarea internaţională a muzicii enesciene.

Programul recitalului din această seară cuprinde trei Sonate beethoveniene: nr 30 în mi major op 109, nr 31 în la bemol major op 110 şi nr 32 în do minor op 111.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie