FESTIVALUL ENESCU Dirijorul Kristjan Järvi: Enescu, echivalentul lui Grieg pentru Norvegia

TLNPM02:KRISTJAN JÄRVI : TALLINN, EESTI,02JUN04- Dirigent KRISTJAN JÄRVI. pl/ Foto PEETER LANGOVITS POSTIMEES

TLNPM02:KRISTJAN JÄRVI : TALLINN, EESTI,02JUN04-
Dirigent KRISTJAN JÄRVI.
pl/ Foto PEETER LANGOVITS POSTIMEES

Dirijorul Kristjan Järvi consideră că George Enescu reprezintă pentru România ceea ce semnifică Grieg pentru Norvegia, în opinia sa Festivalul ‘Enescu’ fiind este cel mai bun ambasador al ţării noastre în acest moment. Prezent, sîmbătă, la Sala Palatului, la întîlnirea dedicată deschiderii Festivalului Internaţional “George Enescu” 2015, dirijorul Kristjan Järvi a subliniat că lucrarea pe care o va dirija, Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu, dezvăluie sufletul, peisajul şi spiritul românesc.

“Este timpul ca Enescu să intre în repertoriul marilor orchestre”, a spus Järvi.

Violonista Sarah Chang şi contratenorul Max Emanuel Cencic şi-au exprimat satisfacţia de a reveni la Bucureşti şi în “această frumoasă ţară care este România”, pentru a cînta alături de Orchestra Naţională de Tineret, în timp ce dirijorul Tiberiu Soare a elogiat spiritul muzicii enesciene, care “schimbă, după contactul cu acesta neavînd cum să mai fii cum erai înainte”.

“Cred în continuare în această misiune de bază a Festivalului ‘Enescu’. El are ca principală misiune să facă cunoscută muzica lui Enescu la noi şi în lume”, a spus Tiberiu Soare.

Cristina Liberis, secretar general adjunct al Institutului Cultural Român, a declarat că ICR, prin cele 18 reprezentanţe pe care le are în străinătate, arată lumii ce este România, promovînd creaţia enesciană şi tot ceea ce înseamnă festival românesc.

“Festivalul ‘Enescu’ se vede şi pe mai departe cuprins în Strategia pe următorii trei ani a ICR. Afirmarea unei instituţii cum este Institutul Cultural Român şi implicit a unei ţări nu se poate face fără o strategie pe termen mediu, o promovare în mediile culturale internaţionale”, a susţinut Cristina Liberis.

Cu o finanţare de 70% din bugetul public, cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu” (30 august – 20 septembrie) s-a deschis, duminică seară, cu Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România.

Dirijor a fost Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural, cărora li s-a alăturat violonista Sarah Chang, pentru a interpreta Concertul Nr.2 pentru vioară de Jean Sibelius. Spectacolul s-a încheiat cu lucrarea Carmina Burana de Carl Orff, avîndu-l în distribuţie pe unul dintre cei mai bine cotaţi contratenori ai momentului în lume, Max Emanuel Cencic.

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vin la ediţia din 2015 a Festivalului ‘George Enescu’, cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român. În cadrul festivalului, 22 de lucrări enesciene vor fi interpretate de unele dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Şi la această ediţie vor fi organizate evenimente devenite tradiţionale, precum Piaţa Festivalului şi Bucureştiul Atractiv, va exista un Bulevard al Artelor. Cei care nu vor avea acces la concerte în sălile de spectacol le vor putea urmări live pe site-ul evenimentului.

Articole din aceeasi categorie