Festival Roman la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, prima ediţie

UlpiaTraianaSarmizegetusaPrima ediţie a Festivalului Roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa va avea loc în perioada 29-31 iulie în fosta capitală a Daciei Romane din comuna hunedoreană Sarmizegetusa, propunându-şi să aducă în faţa vizitatorilor mai multe ateliere prin care să ilustreze aspecte din viaţa celor care au trăit în această zonă în urmă cu aproape 2.000 de ani. Festivalul face parte din proiectul ‘Descoperă destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului-Retezat’, al cărui scop este să pună în valoare obiectivele turistice de la poalele Munţilor Retezat. ‘După deschiderea oficială ce avea loc vineri, 29 iulie, la Haţeg, istoria romanilor va putea fi retrăită în situl arheologic de la Sarmizegetusa, printre corturi dacice şi romane, tabere civile şi militare, ateliere de meşteşuguri antice, jocuri şi demonstraţii de luptă’, a declarat marţi managerul proiectului, Anca Rusu.

Atelierele care vor funcţiona în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor avea tematici diverse, de la ceramică, fierărie, ţesătorie, până la medicină, mozaic antic sau pictură pe lemn.

Prin intermediul reenactorilor de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna, fosta capitală a Daciei Romane va fi însufleţită cu demonstraţii militare, în timp ce turiştii, care vor putea vizita situl, vor primi explicaţii gratuite de la profesionişti în domeniu. Evenimentul este dedicat memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care şi-a dedicat întreaga carieră profesională cercetărilor în cadrul sitului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ţara Haţegului-Retezat este a treia zonă din România care a primit din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism certificarea de destinaţie de ecoturism, fiind una dintre cele zece destinaţii de acest gen din ţară. Pe teritoriul zonei se află Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, bisericile vechi din piatră de la Densuş, Prislop şi Colţ-Suseni.

Articole din aceeasi categorie