Fără 500.000 de semnături, rămânem cu penalii

Aflată aproape la jumătatea campaniei, iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a strâns abia
o treime din semnăturile necesare
Iniţiatorii campaniei „Fără penali în funcţii publice” se declară dezamăgiţi de ritmul de strângere de semnături în favoarea iniţiativei. Coordonatorul campaniei din judeţul Cluj, Daniel Giurcă spune că deşi s-a scurs aproape jumătate din timpul destinat campaniei, numărul de semnături e alarmant de mic, trecând abia de o treime din necesarul de 500.000. „Lucrurile nu stau tocmai bine. E trist că oamenii nu conştientizează importanţa acestei iniţiative, când tocmai situaţia politică actuală ar trebui să-i trezească din letargie”, arată Giurcă.
Acesta îşi explică reţinerea sau reticenţa oamenilor faţă de strângerea de semnături prin existenţa a două aspecte sociale. „E vorba despre nişte ştiri false, potrivit cărora pe baza CNP-ului s-ar putea contracta credite în mod abuziv, aşa încât oamenii, în special vârstnicii, sunt reticenţi de a-şi da datele din buletin. Cineva a lansat aceste ştiri false, probabil, pentru a boicota această campanie. Oamenii cred că dacă semnează, sunt împotriva PSD-ului, sau susţin USR. Nu realizează cât de importantă e această campanie. Iniţiativa noastră nu are coloratură politică – aceasta afectează orice penal aflat în funcţie publică, indiferent de partid”, subliniază coordonatorul clujean al campaniei. Potrivit acestuia, organizatorii se confruntă cu încă un fenomen – desfăşurarea mai multor campanii de strângeri de semnături – care derutează potenţialii semnatari ai iniţiativei. „PNL şi PMP au lansat, în ultima lună, două campanii de strângere de semnături – pentru pilonul II de pensii şi, respectiv, pentru alegerea primarilor în două tururi. Din păcate, acestea nu duc nicăieri, nu au nici o finalizare, sunt campanii populiste şi de imagine. Ei solicită doar nume şi număr de telefon pentru a-şi face o bază de date în vederea alegerilor. Din păcate aceste două campanii discreditează ideea de iniţiativă cetăţenească, deoarece oamenii se întreabă de ce să mai semneze, dacă tot nu se întâmplă nimic”, explică Daniel Giurcă. În opinia acestuia, succesul unei iniţiative cetăţeneşti este succesul cetăţenilor, în timp ce eşecul acesteia îi va afecta negativ. „Dacă nu reuşim să strângem necesarul de semnături, va fi dezastru. Oamenii trebuie să înţeleagă că nereuşita iniţiativei înseamnă nereuşita lor – a noastră a tuturor -, iar PSD va specula aceasta, spunând că, de fapt, nimeni nu are nici o problemă cu persoanele condamnate definitiv şi care, în acelaşi timp, ocupă funcţii publice”, precizează coordonatorul pe Cluj, al campaniei.
Amintim că strângerea de semnături în favoarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” a început pe 31 martie, autorii demersului având la dispoziţie şase luni în vederea strângerii a minimum 500.000 de semnături necesare iniţierii procedurii de revizuire a Constituţiei prin referendum. Potrivit procedurii, listele, împreună cu proiectul şi expunerea de motive se va înregistra la Parlament, urmând ca Legislativul să înainteze propunerea către CCR pentru controlul de constituţionalitate. Apoi va începe procedura parlamentară cu dezbaterea în comsii, urmată de votul din plenul Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului. Ultima etapă este cea a organizării referendumului decizional care trebuie să întrunească cvorumul şi să obţină votul majoritar. Conform textului care ar urma să fie introdus în Constituţie, „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Până în prezent iniţiativa a strâns 142.133 de semnături. Judeţul Cluj îşi păstrează supremaţia ca număr de semnături, cu 14.224 de semnături, urmat de Braşov cu 12.073 de senături şi Sibiu cu 11.764. Cele mai puţine semnături au fost strânse în judeţul Harghita – 86 de semnături. Printre judeţele codaşe se numără Botoşaniul (209), Brăila (306) şi Teleorman (325). În Ilfov s-au înregistrat doar 2.348 de semnături, în timp ce la nivelul capitalei s-au strâns 24.511 semnături.
Precizăm că iniţiatorii campaniei şi-au propus ca la finalul celor şase luni, în judeţul Cluj, să strângă cel puţin 20.000 de semnături din cele 500.000 necesare pentru a putea trimite Legislativului proiectul prin care persoanelor condamnate definitiv să le fie interzis dreptul de a candida la funcţii publice. În urmă cu o lună, în judeţul Cluj s-au înregistrat puţin peste 12.500 de semnături.
Deşi strângerea de semnături nu se desfăşoară într-un ritm susţinut, de multe ori, cortul unde se poate semna iniţiativa este pustiu. Coordonatorul campaniei se plânge de lipsa de „personal”. „Nu prea avem oameni. Noi suntem voluntari, avem job-uri, nu putem să stăm în permanenţă acolo. De regulă, mergem la cort după orele de serviciu, între orele 17 şi 20 şi la sfârşit de săptămână. Înscrierea ca voluntar la cortul <<Fără penali în funcţii publice>> se poate face la fp.usrcluj.ro”, precizează Daniel Giurcă.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie