Evenimentul expoziţional al verii la Muzeul Etnografic al Transilvaniei:     CLUJUL LUI ANDREI KLEIN, COLECŢIONARUL

„Iubesc Clujul, iar hotărârea de a locui aici e una de care mă bucur în fiecare zi!”
   (Andrei Klein)
    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie publică de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 26 iulie 2018, de la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei Clujul lui Andrei Klein, colecţionarul. Andrei Klein, unul dintre cei mai importanţi colecţionari clujeni, prezintă publicului clujean, într-o selecţie de excepţie, partea cea mai valoroasă şi reprezentativă a colecţiei sale de cărţi poştale originale şi documente legate de istoria Clujului.
    Născut în 1 aprilie 1942, în lagărul de la Moghilev, Andrei Klein a supravieţuit datorită hărniciei şi ingeniozităţii tatălui său, Ernest Klein (1912-1995), a cărui activitate de intarsier a fost prezentată în expoziţia Îndrăgostit de lemn, deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în primăvara anului 2014. În acelaşi an, Andrei Klein a publicat cartea Lea. Povestea familiei mele, un fascinant şi tulburător document despre Holocaust şi despre comunism, despre evrei şi despre Clujul de altădată, despre viaţă şi despre bucuria de a trăi. Andrei Klein a activat în domeniul fotografiei, atât în România cât şi în Israel. Într-o epocă în care meseria se fura de la maeştri, el l-a avut ca mentor pe Szabó Dénes, „cel mai important fotograf al Clujului în perioada 1930-1970”, prezent în cadrul acestei expoziţii printr-o serie de fotografii şi documente.
    Dintre cele câteva mii de cărţi poştale originale din colecţia Andrei Klein, considerată a fi cea mai importantă din Cluj, au fost selectate pentru această expoziţie un număr de cca 1000, care ilustrează mai mult de un secol de istorie clujeană. Acestea sunt completate de un mare număr de documente originale din colecţia Andrei Klein, care ne spun crâmpeie din povestea comunităţii evreieşti din Cluj şi a câtorva dintre membrii ei de seamă, din activitatea culturală, sportivă, comercială sau financiară a acestui oraş. Vom regăsi artişti de valoare ai teatrelor şi operelor clujene sau care au evoluat pe scenele acestora, dar şi vedete ale cinematografiei, ca Jean Marais şi Florin Piersic, fotografiaţi de Andrei Klein în timpul filmărilor producţiei cinematografice „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”. Multe dintre piesele expuse sunt foarte rare, puţin cunoscute publicului şi râvnite de colecţionari.
    Expoziţia va fi vernisată în data de 26 iulie 2018, ora 17.00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
    Expoziţia va fi deschisă în perioada 26 iulie – 26 august 2018, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, putând fi vizitată de miercurea până duminica, între orele 10-18.

Articole din aceeasi categorie