Evenimente academice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

• Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca se află din nou în prim plan, organizând, în zilele de joi şi vineri, 18 şi 19 mai, sesiunea de comunicări ştiinţifice intitulată „Mărturisirea credinţei prin cuvânt şi artă în Biserica Ortodoxă Română în perioada comunistă”. Lucrările prezentate vor fi publicate ulterior într-un volum, la editura Presa Universitară Clujeană. Sesiunea de comunicări, menită a sprijini cercetarea în rândul studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, se înscrie în ciclul de manifestări ştiinţifice organizate constant de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj şi se încadrează în aceeaşi măsură în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 drept „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti”, respectiv „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Sesiunea de comunicări urmează la puţin timp după ce aceeaşi instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca a găzduit cu suces conferinţa internaţională „Sfântul şi Marele Sinod Panortodox şi Studiul Teologiei în Europa”.

• Zilele trecute s-a desfăşurat, la Bistriţa-Năsăud, în organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Pediatrie, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia Medicală Română (filiala Bistriţa), al XVI-lea Seminar Internaţional de Medicină şi Teologie, având ca temă „Resacralizarea relaţiei medic-pacient”. Dintre temele expuse, altfel foarte actuale, amintim doar câteva: Prelevarea şi transplantul de organe, Comunicarea în medicină, Consilierea duhovnicească în dialog cu medicina şi Mărturisirea creştină în practica medicală. În ultima zi a seminarului a conferenţiat, ca invitat special, Felix Unger, preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria). De numele lui Felix Unger este legat primul transplant de inimă artificială din Europa. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

• Studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au participat la Simpozionul Naţional Studenţesc având ca temă „Teologia icoanei în contextul mediatic actual”, a cărui gazdă primitoare a fost Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea”, din Arad. Lucrările prezentate de studenţii facultăţii clujene s-au bucurat de recenzii foarte bune. Astfel, au performat următorii studenţi: Loredana Lorinţ, Bogdan Negrea, Mihai Repede şi Adrian Leş.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie