Eveniment editorial: Onufrie Vinţeler, Cu toată dragostea

Cu-toata-dragosteaDe curînd, de sub teascurile tiparului, a ieşit o nouă lucrare semnată O. Vinţeler, Cu toată dragostea (Ed. Napoca Nova, 2014), care s-a născut ca un omagiu adus de autor unei personalităţi culturale originare din Rusia, afirmate în Europa Apuseană şi Statele Unite ale Americii la mijlocul veacului trecut, Elena Rubisova. Cunoscută iniţial ca pictoriţă, apoi ca istoric al artei, Rubisova a trăit vremelnic în Franţa şi în Asia, stabilindu-se ulterior în S.U.A. Nostalgică, nu a putut uita niciodată locurile unde a văzut lumina zilei şi, neputîndu-se întoarce acasă, a descoperit un alt loc magic în Europa de Est, în România, despre care a scris cu dragoste şi emoţie.

Prof. univ. dr. Onufrie Vinţeler este un nume de referinţă printre lingviştii Europei, în primul rînd printre aceia din lumea slavă, contribuţiile sale la cercetarea filologică asigurîndu-i un loc de seamă în istoria acestei ramuri ştiinţifice. Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga” (cel dintîi ce a primit acest titlu din partea universităţii sibiene), distins de Mitropolitul Bartolomeu cu „Crucea Transilvană”, iar, recent (în vara lui 2014), recompensat pentru munca sa cu o diplomă din partea Academiei Române şi cu una emisă de Universitatea din Kiev, prof. Vinţeler şi-a închinat întreaga carieră cercetării ştiinţifice. În ultimele două decenii, el a depus o dificilă şi susţinută muncă de studiere a arhivelor din ţară şi din fosta U.R.S.S., pentru a elucida pagini înceţoşate din istoria contemporană a României. Mare patriot şi român adevărat, Onufrie Vinţeler a adus la lumină documente esenţiale privitoare la Ardealul al cărui fiu de seamă este. Astfel, după lucrarea La început a fost cuvîntul Ardeal (Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2003), în care stabileşte o dată pentru totdeauna originea numelui acestei provincii istorice româneşti, împreună cu Tofik Muslimovici Islamov şi Tatiana Andreevna Pokivailova realizează volumul Din culisele luptelor pentru Ardeal (Eikon, 2003), urmat de consistentul studiu Şi totuşi Ardealul… (Eikon, 2010). Astfel, documente din arhivele ruseşti, bine tăinuite încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, stabilesc fără drept de tăgadă adevăruri incontestabile privitoare la Transilvania.

De curînd, a descoperit, graţie T.A. Pokivailova, paginile semnate de Elena Rubisova, în care aceasta vorbeşte despre ţara noastră ca despre un spaţiu pitoresc şi magic şi în care evocă realizările majore ale Anei Aslan, cercetătoarea care a dus numele ţării noastre în cele patru zări. Îndrăgostit de ţara şi neamul său, prof. Vinţeler nu putea rămîne insensibil după ce a citit manuscrisul unui artist străin care elogiază toposul mioritic şi un reprezentant de seamă al său. În felul acesta s-a născut volumaşul închinat doamnei Rubisova, intitulat Cu toată dragostea. Demersul domnului profesor este cu atît mai valoros cu cît, în anii de după Decembrie ’89, descoperim cu durere că patriotismul este considerat monedă calpă, iar conaţionalilor noştri, ce trăiesc, alungaţi de problemele economice, peste graniţă, le este ruşine să spună că sînt români, nemaiştiind ce înseamnă mîndria de a fi fii ai României.

Dragostea de ţară nu constă în vorbe mari, în declaraţii politice rostite cu emfază înaintea unui public ce trăieşte artificial o stare de extaz aproape mistic; iubirea de ţară se traduce în fapte, în gesturi pe care doar oamenii cu adevărat mari sînt capabili să le comită. Existenţa acestei cărţi este un astfel de gest. Un „Mulţumesc!” rostit de profesorul Onufrie Vinţeler din respect pentru Elena Rubisova, care a străbătut aproape tot mapamondul şi care ne-a îndrăgit ţara, descoperindu-i minunăţiile pe care noi, din păcate, placizi şi insensibili, alegem să le vedem cu adevărat din ce în ce mai rar.

În timp ce cartea se afla sub tipar, au fost scoase la lumină, în Rusia, alte scrieri ale Rubisovei privitoare la ţara noastră, şi de aceea sîntem convinşi că, în viitorul apropiat, Cu toată dragostea va fi urmată de încă un volum.

Voichiţa PĂLĂCEAN VEREŞ

Articole din aceeasi categorie