Eurodeputatul Daniel Buda la raport: cum ne reprezintă în Europa?

Liberalul Daniel Buda şi-a prezentat realizările după trei ani de mandat în Parlamentul European. El spune că în calitate de europarlamentar principala sa direcţie de acţiune a fost legată de promovarea informaţiilor referitoare la oportunităţile de finanţare a proiectelor din fondurile alocate direct de la Bruxelles pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Totodată, eurodeputatul a încercat să susţină în legislativul european o serie de propuneri menite să ducă la îmbunătăţirea traiului de zi cu zi al cetăţeanului european în general şi al cetăţeanului român în special.

“Pentru a face un prim pas spre dezvoltarea comunităţilor, am dorit să vin în sprijinul tuturor celor interesaţi cu o serie de informaţii referitoare la oportunităţile de finanţare a proiectelor din fondurile alocate direct de la Bruxelles pentru exerciţiul financiar 2014-2020. În acest sens, am reeditat un material informativ în care se regăsesc expuse pe larg mecanisme şi proceduri iniţiate de Comisia Europeană pentru absorbţia de fonduri direct de la UE pentru organismele publice, pentru fermieri, pentru IMM-uri, ONG-uri şi alţi beneficiari, precum şi sumele defalcate pe fiecare axă. Broşura cuprinde o serie de informaţii care sunt convins că pot răspunde nevoilor de finanţare a unor proiecte din comunităţile locale din România”, a spus reprezentantul român în Parlamentul European. Daniel Buda mai arată că, în această perioadă, în calitate de europarlamentar, membru al Comisiilor de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Afaceri Juridice şi Dezvoltare Regională, a participat la tot ceea ce presupune activitatea acestor comisii, venind cu o serie de propuneri care să uşureze traiul de zi cu zi al cetăţeanului european în general şi al cetăţeanului român în special. “Vă asigur încă o dată de toată deschiderea şi încrederea mea în parteneriatul cu dumneavoastră, fiind convins că doar împreună vom putea reuşi să ne facem viaţa mai bună, să reprezint cât mai bine România în Parlamentul European şi să ne apărăm drepturile în Europa”, spune Daniel Buda.

Potrivit liberalului, în primii trei ani de mandat a reuşit să adreseze Comisiei Europene nu mai puţin de 510 de întrebări parlamentare care privesc problemele cu care se confruntă România precum cuantumul scăzut al subvenţiilor pentru fermieri, simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, efectele secetei asupra agriculturii, lipsa sistemelor de irigaţii, scăderea producţiei de grâu, impactul embargoului impus de federaţia Rusă, formele asociative pentru fermieri sau efectele bolii limbii albastre.

Până acum, Buda a primit răspuns din partea Comisiei Europene la 419 din aceste întrebări.

Totodată, europarlamentarul a avut 698 de luări de cuvânt şi declaraţii în plen pe teme privind promovarea coeziunii şi a dezvoltării, criza forţei de muncă în sectorul agricol, viitorul Uniunii Europene, aderarea României la Spaţiul Schengen, negocierile privind Parteneriatul pentru Comerţ şi Investiţii UE-SUA, declaraţiile ministrului de externe Sebastian Kurz privind alocaţiile acordate copiilor români care trăiesc legal în Austria, încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor din diaspora la alegerile prezidenţiale sau problema absorbţiei fondurilor europene.

Buda a mai contribuit la activitatea Parlamentului European cu 12 propuneri de rezoluţie pe teme privind demararea cu întârziere a Politicii de Coeziune pentru perioada 2014-2020, măsurile de combatere a terorismului şi tragediile care au implicat nave cu migranţi în Marea Mediterană.

În aceşti trei ani de mandat, liberalul clujean apare ca raportor alternativ din partea Grupului PPE la 27 rapoarte. Unul dintre aceste rapoarte vizează coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale având în vedere evoluţiile de pe piaţă. Un alt raport are ca temă introducerea unui card electronic european pentru servicii şi a facilităţilor administrative aferente.

Tot Buda a adus nu mai puţin de 1351 de amendamente la rapoartele aflate în dezbaterea PE. Dintre acestea, 384 de amendamente au fost aduse la rapoartele din Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, 732 de amendamente la rapoartele din Comisia de Afaceri Juridice iar alte 235 de amendamente la rapoartele din Comisia de Dezvoltare Regională(REGI). În cei trei ani de mandat, eurodeputatul român a mai înaintat 223 de adrese pe problematici actuale, acestea fiind depuse la Comisia Europeană, Consiliul Europei, Comitetul Regiunilor, Guvernul României, Ministerul Agriculturii, autorităţi publice naţionale.

Tot Daniel Buda este titularul raportului privind “Creşterea implicării partenerilor şi a vizibilităţii în procesul de execuţie a fondurilor structurale şi de investiţii europene”. Raportul a fost adoptat în luna iunie de Parlamentul European cu 469 voturi pentru, 51 împotrivă, 13 abţineri. Prin acest demers, Daniel Buda a dorit să crească gradul de comunicare în privinţa fondurilor structurale. “Am pornit în acest raport de la faptul că vizibilitatea în cadrul politicii de coeziune, precum şi oportunităţile de finanţare sunt o responsabilitate a autorităţilor locale şi regionale”, şi-a argumentat eurodeputatul propunerea.

De numele lui Daniel Buda se mai leagă patru campanii publice: “Asociază-te! Doar aşa vei deveni mai puternic!”, “Mănânci produse româneşti, mănânci sănătos!”, “Fondurile europene, şansa agriculturii româneşti!”, “Stop discriminării românilor din străinătate!”.

Europarlamentarul Daniel Buda este membru în trei comisii: Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) şi Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI).

Activitatea pe care a desfăşurat-o în cei trei ani de mandat îl situează pe Daniel Buda pe locul 1 din cei 12 europarlamentari români din Grupului PPE, locul 1 din cei 32 de europarlamentari români la numărul de întrebări adresate Comisiei Europene, locul 2 din cei 32 de europarlamentari români, locul 5 din cei 750 de europarlamentari la numărul de întrebări adresate Comisiei Europene şi locul 37 din cei 750 de europarlamentari.

Cosmin PURIŞ

 

Articole din aceeasi categorie