Emil Boc l-a ameninţat pe şeful INS cu demiterea, din cauza confuziei legate de CNP, la recensămînt

Premierul Emil Boc l-a avertizat, miercuri, în şedinţa de guvern, pe şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, că îl va schimba din funcţie dacă nu remediază problemele provocate de comunicarea defectuoasă referitoare la obligativitatea persoanelor de a-şi preciza codul numeric personal la recensămîntul naţional, au declarat pentru AGERPRES surse guvernamentale.

„A fost o discuţie mai tensionată, în care premierul l-a ameninţat pe şeful INS că îl dă afară, dacă nu remediază problema legată de CNP, cu un deranj cît mai mic pentru populaţie”, au declarat sursele.

La rîndul său, Voineagu a prezentat situaţia recensămîntului, recunoscînd că în Bucureşti procesul de recenzare avansează mai greu decît în restul ţării, el invocînd problema de comunicare privind CNP-ul.

De asemenea, s-a ridicat problema ca perioada de desfăşurare a recensămîntului să fie prelungită din cauza întîrzierilor, urmînd ca Guvernul să analizeze şi să ia o decizie dacă va fi nevoie.

Tot legat de recensămînt, în şedinţa de guvern a fost discutată şi posibilitatea unui act normativ prin care şomerii să poată desfăşura activitatea de recenzor la acest recensămînt, fără să piardă ajutorul de şomaj, însă în Executiv s-a considerat că nu poate fi emis un act normativ pentru circa 600 de şomeri care au fost pregătiţi pentru a fi recenzori. „Se vor găsi alte soluţii, nu neapărat un act normativ”, au precizat sursele.

Preşedintele INS, Vergil Voineagu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că poziţia oficială a INS este aceea conform căreia persoanele care nu îşi vor declara Codul Numeric Personal la recensămînt vor primi amendă conform legii.

Potrivit conducerii INS, purtătorul de cuvînt al Institutului, Vladimir Alexandrescu, a fost demis din funcţia pe care o deţinea în urma declaraţiilor conform cărora cei care nu îşi declară CNP-ul nu primesc amendă.

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI Gheorghe Emacu a precizat că nu există semnale pînă în acest moment că se va prelungi termenul de înregistrare a datelor. „Pînă în acest moment nu avem elementele care să justifice prelungirea termenului de înregistrare a datelor de la populaţie, nu ne dorim acest lucru, nimeni nu îl doreşte”, a declarat Gheorghe Emacu, în conferinţa de presă organizată la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

El a spus că, potrivit datelor centralizate pe 25 octombrie, s-a depăşit procentul de 50% al persoanelor recenzate. Conform datelor de la INS, aproximativ 57% dintre gospodării au fost recenzate, recensămîntul fiind programat să se încheie pe 31 octombrie. 

Articole din aceeasi categorie