După 200 de ani, Tîrgul de la Negreni este tot mai tînăr

DSC01757Îmi plac comparaţiile şi aglomeraţiile, poate tocmai de aceea cumpănesc în a aşeza pe… podium mulţimile ce urcă în august la Nicula, pentru procesiunea religioasă şi tîrgoveţii ce voiajează cinci zile ale fiecărui început de octombrie la Fechetău. Dacă iau de bune cifrele vehiculate de unii amatori de statistici, ediţia cu numărul 200 a manifestării comerciale de pe malurile Crişului Repede, se pare că depăşeşte, ca dimensiuni, toate ediţiile precedente, înregistrîndu-se o afluenţă de peste 70 de mii de persoane. Nu ştiu dacă se caută chilipiruri, manufactură, unicate, noutăţile sezonului sau antichităţi, însă legendarul tîrg îşi are propria magnitudine naţională şi europeană cu rădăcini în Evul Mediu, deşi oficial el îşi prezintă rosturile de 200 de ani.

DSC01758Ediţia acestui an, desfăşurată între 8 şi 12 octombrie, a avut farmecul şi plusurile ei nu doar prin marele…pelerinaj, ci şi prin evenimentele cultural artistice aduse de organizatorii în marele tîrg ce se întinde pe o imensă suprafaţă ce depăşeşte cu mult 100.000 mp, adică Primăria şi Consiliul local Negreni. Aşi nominaliza aici lansarea Monografiei – album: ,, Tîrgul de la Fechetău’’, un reuşit volum semnat de prof. Cristian-Claudiu Filip, autor a mai multor lucrări ale genului şi prof. Vlad-Daniel Nistor, viceprimar al comunei de pe ultimul segment vestic al judeţului, o apariţie editorială scrisă în limbile română, maghiară şi engleză, cu o prefaţă oferită cititorului de primarul comunei Negreni, juristul Dorin Constantin Manea, din care vă şi oferim un fragment: ,, Cu locuri aspre dar atrăgătoare, cu oameni harnici şi primitori, comuna Negreni îşi descoperă tainele oricărui localnic ori trecător deopotrivă, îmbrăcîndu-şi mantia colorată pentru fiecare anotimp, cuprinzînd în faldurile ei trăirile, bucuriile şi necazurile noastre de zi cu zi, împletite cu evenimentele ce animă comunitatea. Un astfel de eveniment pentru comuna noastră îl reprezintă ,, Tîrgul de la Fechetău’’… care îmbină arhaismul cu tradiţiile modernismului, într-o complementaritate fascinantă’’.

DSC01761La acest plăcut eveniment editorial, consumat pe scena montată pe malul Crişului, a participat şi a apreciat cum se cuvine eforturile autorilor şi al administraţiei publice comunale, de a îmbogăţi tezaurul cultural al localităţii cu un asemenea volum necesar nouă, dar şi europenilor prezenţi în număr mare la bătrînul şi mereu tînărul tîrg, Ioan Oleleu, vicepreşedinte al CJ Cluj. Aceleaşi bune aprecieri le-a făcut şi primarul Huedinului, doctorul Mircea Moroşan.

De la carte, care se găseşte deja la Centrul de Informare Turistică al comunei, s-a trecut la cîntec şi joc, sens în care primarul Dorin Manea a predat microfonul artiştilor bihoreni şi clujeni care au bucurat asistenţa cu frumoase repertorii din tezaurul nostru transilvănean, nelipsind din program şezătoarea torcătoarelor de cînepă şi tomnitul pălincii care au şi ele respectabila vîrstă a Tîrgului la Negreni şi Bucea.

Că ediţia din acest an a fost sau nu o reuşită, o ştiu doar sutele de întreprinzători ce şi-au adus noianul de produse aici, însă politicienii nu prea s-au bucurat de atenţia mulţimii, chiar dacă unii l-au purtat pe Iohannis în… spate, iar primarul Boc, a plimbat-o pe Elena Udrea prin faţa sutelor de tarabe, pentru amanetarea voturilor.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie