Drumuri mai bune în comuna Corneşti

Nu este uşor să administrezi o comună cu nu mai puţin de nouă sate componente,  cum este Corneştiul.

Până nu de mult a fost un adevărat calvar să ajungi pe acele meleaguri de pe şoseaua naţională Cluj-Gherla. De la Fundătura trebuia să o iei pe Valea Lujerdiului, unde carosabilul era plin de gropi, ca să nu mai vorbim de alunecarea de teren de la capătul satului Fundătura, care ani întregi a fost un adevărat obstacol în calea şoferilor. Astăzi, totul este schimbat în bine.

Cu maşinile ajungi la Corneşti pe un drum modernizat, total reabilitat prin grija Consilul Judeţean Cluj. Nici edilii comunei nu se lasă mai prejos. După cum am aflat cu ocazia ultimei noastre vizite la Primăria Corneşti, pe acest an sunt prevăzute reparaţii de drumuri de hotar în împrejurimile localităţilor Tiocu de Jos, Stoiana şi  Corneşti. Unele porţiuni de drumuri au fost deja pietruite, urmează ca şi în alte locuri străzile laterale care duc spre câmp să fie puse la punct. Chiar dacă în majoritatea satelor trăiesc mai mult oameni în vârstă, ei muncesc în agricultură, iar deplasarea lor în hotar este, astfel, mult  înlesnită. Adică, nu mai circulă prin  noroi, ci pe un drum reabilitat. Acesta este un proiect mai vechi al administraţiei locale.

Tot în ultimii ani s-a asfaltat şi drumul între satele Lujerdiu și Tioltiur, ce trece şi  prin localitatea Bârlea, unde, la fel, acum câţiva ani a fost dificil să ajungi în condiţii civilizate. În zilele noastre se poate circula ca pe… bulevard. Locuitorii celor trei sate se bucură de aceste realizări, mai ales în această perioadă a recoltării produselor agricole. Producţia de prune din această toamnă depăşeşte cu mult recolta anilor trecuţi, efectiv pomii nu mai rezistă sub greutatea fructelor. Asta înseamnă că  gospodarii din zonă vor avea la iarnă şi cantităţi mai mari de ţuică de prune, un produs tradiţional pe Valea Lujerdiului.

Când am părăsit localitatea Corneşti, în sălile de clasă de la singura școală gimnazială din comună se efectuau ultimele lucrări de igienizare a spaţiilor în care învaţă cei 71 de copii. Din celelalte opt sate elevii sunt transportaţi cu maşina-şcoală, pusă și aceasta la punct cu ocazia începerii noului an școlar. Important este că elevii ajung la şcoală pe drumuri bune şi nu pierd mult timp cu deplasarea. Lucrurile trebuie privite pozitiv şi din acest punct de vedere.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie