Două premiere

Janos Vitez/Ion cel Viteaz” la Opera Maghiară de Stat Cluj – Napoca

sâmbătă 18 mai, 18. 00

Pentru instituţia condusă de Szep Gyula, urmează o nouă producţie la Janos Vitez/Ion cel Viteaz, lucrare a compozitorului Kacsoh Pongrac (1873 – 1923).

Pongrac şi-a finalizat studiile universitare la Cluj, unde a şi obţinut, în 1896, titlul de doctor în fizică, calificativul fiind summa cum laude. A fost şi studentul Conservatorului de Muzică din Cluj, în cadrul căruia a urmat cursurile de pian şi flaut.

Trei au fost palierele ocupaţionale: fizică, matematică, muzică. Este cel care a redactat publicaţia Lumea muzicii, fiind şi primul care a recunos cut importanţa activităţii componistice a tânărului pe atunci, Bartok Bela.

În 1904 compune singspiel – ul Ion cel Viteaz, care vede luminile scenei la Teatrul Regal din Budapesta, 18 noiembrie, 1904. Sursa de inspiraţie a compozitorului este poemul epic Ion cel Viteaz de Petofi Sandor, scris în 1845 (27 de capitole, 370 de strofe; poem romantic pe tema eroului viteaz, inteligent, întruchipare a ideii de libertate.

Regia şi costumele sunt semnate de Szabo Emese, decorurile de Ralph Zeger, mişcarea scenică Bobis Laszlo, asistent coregraf Gabriela P. Rusu, dirijori Kulcsar Szabolcs/Janko Zsolt; din distribuţia spectacolului fac parte Szabo Levente/Gergely Arnold, Barabas Zsuzsa/Fulop Timea, Sandor Arpad/Sandor Csaba, Pataki Eniko/Gebe Fugi Renata, Madarasz Lorant, Gergely Elek, Rigmanyi Istvan/Sipos Endre, Varga Attila, Kovacs Ferenc, Naphegyi bela şi Veress Laszlo.

Concord Floral” cu şi pentru adolescenţi la Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca

sâmbătă 18 mai, 20. 00 * Sala Studio

A doua premieră a zilei de sâmbătă cu loc de desfăşurare în aceeaşi clădire este Concord Floral, în regia lui Sinko Ferenc.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului internațional de teatru Digital Natives (Băştinaşi digitali), cu sprijinul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) și a programului Europa Creativă a Uniunii Europene, program în care sunt cuprinse cinci teatre:, Volkstheater din Viena (Austria), Comédie din Reims (Franţa), Schauspiel din Köln (Germania), Teatrul Naţional din Salonic (Grecia) şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (România).

Cei 14 adolescenţi liceeni care participă la proiect, fac cunoştinţă cu limbajul teatral şi cu tema digitalizării, sub îndrumarea unor specialişti în teatru. Concord Floral reunește tinerii liceeni într-o seră abandonată, unde fiecare îşi împărtăşeşte propria poveste, despre prietenie, dependenţă, dragoste, responsabilitate, sexualitate, vină, viaţa în comunitate şi alienarea.

Întreg procesul creativ a fost o experienţă nouă pentru toată lumea. Participanţii s-au adaptat unii la alţii, fie că ne referim la echipa creatoare sau la adolescenţi. La drept vorbind, lucrul care m-a motivat cel mai mult a fost curiozitatea mea faţă de copii. În fiecare zi descopăr lucruri noi la ei. Este un dar minunat că am putut şi putem în continuare să fim împreună. Simt că am găsit un glas comun prin care toată lumea îşi poate exprima trăirile folosindu-se de propria limbă şi de propriile accente specifice”, conform celor declarate de regizor.

Scenografia este semnată de Zsófia Gábor, din distribuție făcând parte liceenii Eszter Albert, Andor Balon-Ruff, Kristóf Dimény, Csenge Ráhel Geréb, Deborah Jenei, Ákos Kerekes, Dániel Niţu-Mányoki, Orsolya Rázmán, Bernadette Rus, Áron Sárosi, Márk Szabó, Eszter Szőllősi, Boglárka Török, Ágnes Turós.

Demostene ŞOFRON

Interferences 2018

Articole din aceeasi categorie