,,DOR DE TUDOR JARDA”

SCAN,,Tudor Jarda e un dor/ Pe plaiul leşenilor./ Tudor Jarda-i dor ce doare,/ Muzica nemuritoare./ Tudor Jarda e un nume/ Ce a devenit renume.”

Aceste versuri sînt motto-ul poeziei scrise de Ioana Precup, poetă şi fostă coristă în corul condus de Tudor Jarda la Leşu (judeţul Bistriţa-Năsăud). La şapte ani de la moartea compozitorului Tudor Jarda, spiritul său trăieşte, iar amintirile despre el continuă să anime pe cei ce au avut privilegiul de a se afla în preajma sa.

Duminică, 7 septembrie 2014, Primăria şi Consiliul Local Leşu, cu sprijinul20140907_161418 Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi a Liceului de Muzică ,,Tudor Jarda” Bistriţa au organizat un deosebit moment ,,In memoriam Tudor Jarda”. Casa de Cultură din Leşu a fost gazda unei întîlniri de suflet cu cîţiva dintre cei care l-au cunoscut şi s-au bucurat de darurile oferite de prezenţa sa în această localitate.

Legătura lui Tudor Jarda cu Leşu este adîncă şi este, parcă, o verigă a destinului său. Aici a găsit acele daruri date de Dumnezeu românilor, care i-au ajutat să dăinuiască pe aceste meleaguri binecuvîntate: limba, cîntecul, credinţa, iubirea şi, nu în ultimul rînd, umorul.

Pasiunea pentru cîntecul românesc i-a purtat paşii, pentru prima dată, în 1952, alături de Sigismund Toduţă şi Dariu Pop. Adevăratele comori folclorice descoperite l-au făcut să revină, să le valorifice şi să le promoveze. A înfiinţat corul leşenilor şi formaţia de trişcaşi şi le-a făcut cunoscute în întreaga ţară. Acolo a fost fermecat de glasul şi interpretările unice ale Mariei Precup, cîntăreaţă cunoscută în întreaga ţară. Tot acolo a fost impresionat de talentul şi dăruirea lui Ilarion Marica, creator al unei adevărate ,,dinastii” de talente, afirmate naţional şi internaţional. În pofida dificultăţilor din acele vremuri de a ajunge în sat, mergea de două ori într-o lună pentru repetiţii. A sădit în sufletul oamenilor conştiinţa şi mîndria pentru comoara lor nepreţuită. Cîntecele culese din folclorul leşan au devenit cunoscute datorită lui Tudor Jarda. Fiind atît de ataşat spiritului popular, fiindcă a stat mult printre oamenii locurilor şi i-a iubit adînc, nu s-a îndepărtat niciodată de autenticitate. Prelucrările sale se remarcă prin punerea în valoare a melodiilor şi a graiului, compozitorul fiind un maestru al armoniei modale. Tudor Jarda nu a fost un ,,culegător de folclor”, nu a fost nici un simplu ,,creator de armonii” pentru cîntece populare. El a găsit acele culori care să înveşmînteze cel mai veridic esenţa spirituală a muzicii şi a tradiţiilor româneşti. Creaţia sa este profund marcată de acest crez al său. Chiar dacă timpul a trecut iar unii dintre oameni au dispărut, amintirile au rămas vii, alături de cîntec…

Evenimentul de la Leşu a fost un prilej de aducere aminte, de cinstire a memoriei Cetăţeanului de Onoare al comunei Leşu – Tudor Jarda. Cuvîntul de deschidere a fost cel al primarului, Ioan Pop, iar moderator a fost prof. Nicolae Lupşan (fost primar), cel care a preluat corul şi formaţia de trişcaşi ai comunei, ducînd mai departe stindardul. A fost prezent, ca întotdeauna, alături de tatăl său, fiul compozitorului, sculptorul Pavel Jarda, pentru care Leşu reprezintă o oază de miracol din copilărie. Aici şi-a petrecut, pe vremuri, multe vacanţe, jucîndu-se cu copiii din sat, în timp ce Tudor Jarda făcea repetiţii cu corul. Cu acest prilej, a urcat din nou, după atîţia ani pe Heniu, alături de un vechi tovarăş de joacă, Ionuţ Marica.

Au evocat momente alături de Tudor Jarda: violoncelistul Marian Marica (fiul lui Ilarion Marica), de la Filarmonica ,,Transilvania” Cluj-Napoca, Monica Noveanu (prof. la Colegiul de Muzică ,,S. Toduţă” Cluj-Napoca), Gavril Ţărmure – director al Casei de Cultură Bistriţa,

Veronica Oşorheianu – scriitoare, plecată cu ani în urmă din Leşu, stabilită la Alba Iulia, Ioana Precup – poetă (care a compus poezia ,,Dor de Tudor Jarda” cu această ocazie, una dintre fiicele Mariei Precup), Mărioara Precup – continuatoarea mamei sale, Maria Precup, cîntăreaţă excepţională. Acestora li s-au alăturat oameni din sală, doritori de a adăuga şi ei cîte ceva din întîlnirile pe care le-au avut cu omul şi dirijorul corului din Leşu, Tudor Jarda. Chipul evocat părea că prinde viaţă şi se află acolo, undeva, în sală, aşteptînd momentul să facă o glumă…

Au fost prezentate cîteva momente artistice de către Marian Marica – violoncel şi Monica Noveanu – pian, Vlăduţ Sărmăşan – voce, elev la Liceul de Muzică ,,Tudor Jarda” din Bistriţa, acompaniat de prof. Lavinia Cigu, Mărioara Precup – voce şi Ioana Leonte. Tinerii trişcaşi, pregătiţi de prof. Nicolae Lupşan, au dovedit că nu există final pentru tradiţiile româneşti. Ultimul punct al întîlnirii a fost prezentat de trişcaşii lui Tudor Jarda, cu tîmplele ninse, dar cu sufletul plin.

,,Se despletesc frunzele/ Pe toate cărările/ Unde-a păşit Tudor Jarda/ Şi-i sărută urmele.”

Monica NOVEANU

Articole din aceeasi categorie