Dirijorul elvețian Giovanni Bria –  distins cu Ordinul ,,Meritul Cultural”, în grad de Ofițer

Giovanni Bria

Giovanni Bria

Puțini sunt artiștii străini care, prin implicarea lor susținută, au consolidat o punte culturală atât de solidă cu țara noastră precum dirijorul Giovanni Bria. Asistent al celebrului Ernest Ansermet la începutul carierei sale, artistul elvețian a inițiat colaborarea cu muzicienii români în anul 2000, când a invitat Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” în țara cantoanelor, pentru a interpreta, sub bagheta sa, Requiemul de Verdi.

Sub spectrul acestui opus situat la punctul de coliziune dintre sacru și operistic, proiectele celor două decenii care au urmat s-au derulat într-o cadență constantă. Fie că vorbim de concerte dirijate de către domnia sa la Cluj, Brașov sau Craiova, fie de turnee organizate în Elveția cu orchestre românești, toate aceste activități au forjat o prietenie profundă între artistul elvețian și muzicienii noștri.

Proba maximă a generozității artistului, sensibil la dificultățile materiale pe care instituțiile noastre de profil le înfruntau, a fost importanta donație pe care Giovanni Bria a făcut-o Filarmonicii clujene, oferind două valoroase instrumente oboe d’amore, instrumente indispensabile redării coloritului specific repertoriului baroc.

Iată că generozitatea maestrului Giovanni Bria nu a trecut neobservată și s-a tradus, la nivel diplomatic, în acordarea titlului ,,Meritul Cultural” în grad de Ofițer, de către Președinția României.

Cu ocazia celui mai recent turneu organizat de către artist în Elveția, în luna ianuarie a acestui an, în colaborare cu Asociația ,,Transylvania Art and Science”, reprezentanții Ambasadei României la Berna, cu implicarea directă a Excelenței Sale, domnul Ambasador Vlad Vasiliu, au suprapus ceremonia de decernare a acestei distincții cu concertul susținut de către dirijorul în vârstă de 85 de ani, la Zürich. Extrem de emoționat și onorat pentru distincția ce i-a fost acordată, maestrul Giovanni Bria și-a declarat deschis admirația pentru talentul muzicienilor români cu care a colaborat pe parcursul celor 20 de ani, dar și fascinația față de cultura țării noastre. Dincolo de actul oficial, dirijorul elvețian a cucerit o distincție la fel de prețioasă: dragostea muzicienilor români, care îi poartă un respect profund și o imensă recunoștință. Într-o notă umoristică, ei i-au propus dirijorului să aducă o modificare în terminologia de specialitate, mai exact, să redenumească indicația agogică Allegro con brio, înlocuind-o cu una mai adecvată: Allegro con Bria

Bianca Țiplea TEMEȘ

Articole din aceeasi categorie