Direcția Silvică Cluj și-a încheiat programul de regenerări și împădurire

Din punct de vedere meteorologic programul de regenerare a fondului forestier pentru unitățile componente ale Direcției Silvice Cluj, a fost mai anevoios în această primăvară din cauza stratului mare de zăpadă ce s-a topit în această lună, dar și al ploilor excesive.

Însă printr-o exemplară organizare a fronturilor de lucru și un sprijin nesperat de operativ din partea voluntarilor, lucrările de regenerări și împăduriri din ocoalele silvice s-au finalizat în ziua de 23 mai a c.

Din dialogul purtat cu ing. Aurel Pepine, responsabil cu aceste importante lucrări în cadrul D S Cluj, am reținut faptul că programul asumat la nivelul județului a fost realizat la ambele lucrări, respectiv 193 ha regenerări și 150 ha împăduriri. Bilanțul final înregistrează chiar și un mic spor de 5 ha la regenerări și 2 ha la împăduriri.

Paralel, pentru consolidarea plantațiilor din anii precedenți, s-au realizat și 30 ha de completări, impuse de controalele făcute în toamna anului trecut în arealul respectiv.

Din datele statistice rezultă că în această primăvară s-a desfășurat o campanie echilibrată de lucrări în zonele de deal și de munte, unde au fost plantați 1 milion de puieți forestieri din speciile molid, brad, larice, gorun, frasin, stejar, paltin, tei, dar și cireș.

În fond forestier privat, administrat prin contract de prestări servicii silvice, programul acestui sezon a fost de 35 ha, din care 11 ha regenerări și 24 ha împăduriri, și aici înregistrându-se un plus de 2 ha.

Și cum întregul material săditor este realizat în pepiniere proprii, pentru necesarul asigurării plantațiilor anilor viitori, s-au instalat culturi în solarii și 0, 74 ha repicări cu molid la ocoalele silvice din zona montană, în timp ce la ocoalele silvice din Gherla și Mihai Viteazu, 0,13 ha au fost butășite cu plop. La aceste suprafețe se mai adaugă 0, 14 ha semănături în câmp la pepiniera din Mihai Viteazu.

Și cum munca voluntară de odinioară a fost exclusă până și din vocabular, se pare că ea începe să se…regenereze precum pădurile. Optimismul acestei activități contributive, a primit valențele dorite prin eforturile celor 2400 de voluntari, în majoritate tineri, care, și pe vreme de ploaie sau vânt, au dat o mână de ajutor la sporirea arealului silvic din județul nostru.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie