DEZVOLTAREA SATELOR ŞI PUNEREA ÎN VALOARE A MOŞTENIRII RURALE, PRINCIPALE COORDONATE ÎN GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ,,CÎMPIA TRANSILVANIEI’’

Cu cîteva zile în urmă Grupul de Acţiune Locală Cîmpia Transilvaniei a prezentat, în parcul de agrement din centrul Mociului, a lV-a ediţie a evenimentului de promovare a Planului de Dezvoltare Locală, motiv pentru care am rugat-o pe doamna Angela Bereschi, managerul GAL-ului, să ne puncteze cîteva din dimensiunile Axei 4 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală ce prind contur în această importantă asociaţie situată în extremitatea estică a judeţului Cluj.

IMG_0062– Mai întîi, doamna manager, vă rugăm să ne prezentaţi dimensiunile geografice şi componenţa acestei structuri asociative nonprofit.
– Aflată pe hotarele cu judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, microregiunea noastră ocupă din punct de vedere teritorial aproximativ 13 % din suprafaţa judeţului, în componenţa ei aflîndu-se 14 comune ce cuprind 77 de sate arondate unităţilor administrativ teritoriale Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Cojocna, Fizeşul Gherlii, Geaca, Mica, Palatca, Sînmărtin, Suatu, Ţaga şi Unguraş.
În acest parteneriat sînt afiliate 11 întreprinderi, 3 unităţi de cult, 20 ONG-uri, un posesorat şi o Persoană Fizică Autorizată.

– În cei trei ani de existenţă contribuiţi la dezvoltatea durabilă a microregiunii şi la îmbunătăţirea vieţii în teritoriu prin măsurile lansate şi cele 81 de programe eligibile a căror valoare urcă spre patru milioane de euro. Prin amabilitatea dumneavoastră, să le facem cunoscute cititorilor, şi de ce nu?, şi celor ce vor dori să se asocieze pentru a putea accede la finanţările europene nerambursabile.
– Aşi începe cu Măsura 111- Formarea profesională şi acţiuni de informare; 112 – Instalarea tinerilor fermieri; 143 – Furnizarea serviciilor de consultanţă pentru agricultori; 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi; 313 – Încurajarea activităţilor turistice; 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale şi 421 – Implementarea proiectelor de cooperare.

– Ştim că drumul acestor proiecte este destul de anevoios pentru beneficiari, însă cu sprijinul personalului GAL şi al partenerilor cu care colaboraţi în finalizarea acestora, au intrat în teritoriu peste două milioane de euro. Unde s-au materializat?
– Aşa cum am prezentat şi la evenimentul promovării de la Mociu, cele 2.197.747 euro nerambursabili, se regăsesc în investiţii din domeniul public -1,069.269, în activităţi nonagricole – 460.478 euro, iar pentru sectorul agricol – 668.000 euro. Avem alte 18 proiecte care au fost finanţate pe Măsura 112 avînd ca obiectiv achiziţia de utilaje şi teren; creşterea efectivului de animale şi cultivarea de legume şi flori.

– Din informaţiile ce le avem rezultă că în luna trecută au mai fost depuse încă trei proiecte de la GAL Cîmpia Transilvaniei, iar potenţialii beneficiari sînt în Fizeşu Gherlii, Unguraş şi Cămăraş.
– Da, pe Măsura 41.112 L ,, Instalarea tinerilor fermieri’’, 40 de mii de euro vor sprijini dezvoltarea fermei tînărului Marian Alaxandru Băgăcean, din satul Săcălaia, 30 mii euro vor asigura o parte din nevoile de dotare în serviciul pentru situaţii de urgenţă al comunei Cămăraşu, iar 27 de mii pentru dotarea Căminului cultural Unguraş.

mitica– Mai aveţi şi alte proiecte recent finalizate în perimetrul GAL – ului?
– Debunăseamă, între care de bună audienţă sau bucurat cursurile de formare a fermierilor în cadrul proiectului: ,, Formarea fermierului din teritoriul GAL Cîmpia Transilvaniei’’. Prin aceste cursuri peste 200 de fermieri din toate localităţile nominalizate şi-au îmbunătăţit cunoştinţele în domeniul agricol. În cadrul proiectului de cooperare , depus pe Măsura 111, ,, Veselia fructelor şi legumelor’’, s-au adunat reţetele tradiţionale pentru reţetarul ce se află sub tipar. În cadrul aceluiaşi proiect, în luna aceasta va avea loc la Bonţida Tîrgul de produse locale, la care vor participa producători din judeţele Cluj şi Buzău ( cinci GAL-uri din Cluj şi două din Buzău).

– Deci, cooperaţi cu parteneri din ţară şi chiar din afară, schimburile de idei ajutînd la punerea în valoare a potenţialului de care dispune acest perimetru cu suficiente resurse materiale şi umane.
– Prin aceste proiecte urmărim să revitalizăm agroturismul în zonă, să punem în valoare bogăţia de lacuri piscicole, rezervaţiile naturale, pitorescul geografic, Băile Cojocna, tradiţiile istorice şi cultural artistice.
Bunăoară, am fost vizitaţi de o delegaţie a GAL-ului Rinia Drava din localitatea Barcs – Ungaria. Timp de trei zile s-au bucurat de ospitalitatea noastră, le-am prezentat teritoriul şi preocupările noastre, inclusiv o fermă de vaci din Chesău, Casa memorială Sütö Andráş din Cămăraş, grota din Năsal, unde se înnobilează caşul cu acelaşi nume, opriri agreabilă au făcut la ferma de bizoni din Ţaga şi Băile Cojocna. Pornim de la premisa că orice schimb de experienţă pe accesarea fondurilor europene este fructuos.

– În încheierea dialogului nostru, prezentaţi-ne două priorităţi ale momentului
– Foarte pe scurt, aş nominaliza monitorizarea proiectelor aflate în implementare, unde decontările sînt sub aşteptări şi elaborarea unui nou Plan de Dezvoltare Locală al microregiunii, cu accent pe economic, social şi cultural, pentru a stopa migrarea tinerilor spre oraş şi ţări europene.
Interviu realizat de
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie