Despărţirea de Adrian Berinde, despărţirea de un “artist al Renaşterii”

Veştile triste nu au un timp al lor. Vin şi atât. Numai că de data aceasta ne fac cunoscut faptul că ne-am despărţit de Adrian Berinde, artistul intrat din păcate într-un con de umbră după 2010.
Adrian Berinde s-a născut la Oradea, în 1958. A fost elevul Liceului de arte plastice din Cluj – Napoca. Se stabileşte în Elveţia, la Moudon, unde lucrează ca pictor şi încă unul care a ştiut să se facă repede remarcat, dovadă personalele deschise la Paris, Lausanne, Avry Fribourg.
Se reîntoarce în România după mai bine de 10 de ani. Se stabileşte la Cluj – Napoca, oraş în care deschide studioul de înregistrări Taurus, în care înregistrează şi primul său album, Absent. Despre Studioul Taurus – “biserica unde se creează muzică”, Adrian Berinde spunea, într-un interviu pentru Adevărul, că este “o necesitate acută în peisajul muzical transilvănean, un spaţiu de unde mergeau spre Bucuresti, pe la te miri ce uşi, atâţia artişti talentaţi”. Albumul Absent a fost urmat de „Negru De Fum” (1996), „Vertical” (1998), dar şi „Captiv în inutil” (2001), lansat şi ca volum de versuri, „Albaştri după ploi” (2003), „Azil” (2011), „Atât de bine” (2015) şi „Arcan”, acesta din urmă apărând pe piaţă în 2017.
Ca muzician, Adrian Berinde a susținut sute de concerte de-a lungul anilor, “pe scene mici şi mari, în club, în aer liber, la festivaluri”. A cântat chiar și pe scena faimosului Cirque du Soleil, în Canada, în cadrul spectacolului Varekai. La lansarea volumului “Captiv în inutil”, regretatul Florian Pittiș spunea că Adrian Berinde s-a dovedit a fi un “artist al Renașterii”.
Despărţirile sunt grele şi dureroase. Cum este şi cea de Adrian Berinde.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie