DESCHIDEREA SEMINARIILOR MET

Kolozsvár_Unió_utca_a_NépraMuzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea „Babeş-Bloyai” Cluj-Napoca şi Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu invită pe cei interesaţi joi, 5 martie 2015, de la ora 12, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, la DESCHIDEREA SEMINARIILOR MET, în prezenţa reprezentanţilor universităţilor partenere, cu participarea a doi invitaţi de marcă: Florin Curta, profesor de arheologie şi istorie medievală la University of Florida, şi Lucia Curta, profesor asociat de istorie europeană modernă la aceeaşi universitate.

Prelegerile vor avea următoarele teme:

FLORIN CURTA – Quaestura exercitus şi avarii: o legătură nebănuită?

În rezumat, autorul spune: „Cu toate că în arheologia perioadei avare timpurii s-a împămîntenit deja ideea potrivit căreia cultura avară este de fapt o cultură periferică bizantină, raritatea descoperirilor de amfore bizantine pe teritoriul controlat de avari rămîne încă o problemă fără răspuns. Situaţia este cu atît mai curioasă cu cît numărul descoperirilor de amfore din regiunile extra-carpatice de pe teritoriul României, Republicii Moldova şi al Ucrainei a crescut simţitor în ultima vreme. Pornind de la cea mai importantă amforă descoperită pe teritoriul Ungariei într-un context avaric (amfora din mormîntul princiar de la Kunbábony), comunicarea va încerca să găsească un răspuns la problema dată în lumina ultimelor cercetări, în mare parte bazate pe sigilografie, privitoare la quaestura exercitus. Absenţa amforelor de tip Late Roman 2 din spatiul kaganatului avar se explică numai prin intermediul abolirii acestei structuri administrative cu mult înaintea înmormîntării fastuoase a căpeteniei avare de la Kunbábony”.

LUCIA CURTA – Rolul medievalismului în muzeificarea identităţilor etnice din Statele Unite în decursul secolului al XX-lea

Autoarea îşi sintetizează prelegerea după cum urmează: „La începutul secolului al XX-lea, mai exact după primul război mondial, preocuparea de a pune în valoare moştenirea culturală a diferitelor grupuri de imigranţi care şi-au adus contribuţia la crearea prosperităţii economice a unor oraşe precum Pittsburgh ori Detroit aduce la lumină idei artistice asociate cu Evul Mediu. Din acest moment, multe dintre comunităţile de imigranţi din Statele Unite ale Americii se vor identifica cultural şi istoric cu imaginea creată pentru ei în spaţii ca Nationality Rooms din cadrul University of Pittsbugh. Se poate afirma că astfel de spaţii, muzee “in action” au contribuit la dezvoltarea unui sentiment şi a unei mîndrii entice pentru comunităţi de polonezi, români, unguri, italieni, cehi şi slovaci din America.

Organizate la solcitarea partenerilor şi vizitatorilor Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Seminariile MET îşi propun să aducă în faţa publicului clujean personalităţi culturale de prestigiu, care vor supune atenţiei participanţilor teme de actualitate ale cercetării ştiinţifice.

Articole din aceeasi categorie