Deputatul Sorin Moldovan, raport de activitate la doi ani de la preluarea mandatului

Deputatul PNL Sorin Moldovan a ales să își prezinte raportul de activitate pe ultimii doi ani online, în format PDF, pe parcursul a 47 de pagini,

Parlamentarul a avut în această perioadă 67 de luări de cuvânt la 55 de puncte din sumarele a 39 de ședințe, a depus 200 de întrebări și interpelări către instituțiile statului și a inițiat 83 de proiecte de lege din care 5 au fost promulgate ca legi de către Președintele României.

“Am fost semnatarul a 19 moțiuni împotriva Guvernelor PSD-ALDE și a membrilor acestui guvern. Sunt membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților și am ales să fac parte din această comisie fiindcă sunt un deputat tânăr și pot înțelege problemele tinerilor mult mai bine și mai ușor. Un alt motiv l-a reprezentat expertiza mea în domeniul tineretului și sportului, ocupând în perioada 2009-2010 funcția de director, iar mai apoi în perioada 2010-2012 funcția de Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Din luna mai a anului 2018 am decis să mă implic și în cadrul Comisiei informaţiei pentru şi tehnologia comunicaţiilor, deoarece industria IT este foarte puternic prezentă în județul Cluj, iar inteligența artificială reprezintă un subiect de viitor. În cadrul comisiilor permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului fac parte din Comisia pentru relația cu UNESCO.

Ca membru în cele trei comisii, am susținut permanen proiectele colegilor mei din Partidul Național Liberal, dar și pozițiile politice ale partidului.

(…) În luna septembrie 2018 am solicitat audierea, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, a ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, și directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, în încercarea de a găsi răspunsuri și explicații pentru greșelile găsite în manualele școlare, care au generat nenumărate discuții în societatea civilă.

Din păcate explicațiile oferite de către directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, nu au fost convingătoare”, se arată în raportul de activitate al deputatului Sorin Moldovan.

Parlamentarul mai precizează că printre cele mai importante proiecte legislative pe care le-a inițiat se numără propunerea ca ocuparea postului de director de școală să fie posibilă doar dacă se reușește promovarea examenului pentru postul respectiv.

“O altă propunere, de interes major pentru Cluj, este aceea prin care permitem consiliilor locale să decidă dacă doresc scutirea de la plata impozitelor a clădirilor de tipul sălilor polivalente și săli de sport. Propunerea mea a fost catalogată drept bună de membrii Comisiei pentru buget, finanţe de la Senat însă a primit raport negativ deoarece ministrul finanţelor publice, domnul Teodorovici, a promis că în prima parte a anului 2018 Guvernul va iniția o propunere pe acest subiect. Este frustrant să vezi cum un proiect îți este “furat”, dar am satisfacția că am “impus” guvernului această modificare necesară pentru promovarea activității sportive,” mai spune Sorin Moldovan.

Deputatul PNL mai subliniază că prin proiectele pe care le-a depus a urmărit să realizeze mai multe aspecte dintre care amintim:

„- deblocarea angajărilor la debutanţi, întrucât ar fi încadraţi greşit din punct de vedere al cuantumului. Acest lucru se poate face doar prin eliminarea erorilor care se regăsesc în legea 250/2016;

  • – stoparea tăierii ilegale a pădurilor şi reglementarea cadrului legislativ din România. În momentul de faţă România este o zonă europeană a exportului de lemne din cauza permisivităţii cadrului legislativ actual care este contrar prevederilor din alte state unde tăierea şi exportul de lemne sunt clar reglementate;
  • – readucerea sistemului de alegeri ale primarului în 2 tururi de scrutin, soluţie legislativă şi tehnică ce asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă, dar şi corectitudine în desemnarea gospodarului comunităţii;
  • – eliminarea cerinţelor de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiilor publice. Ne dorim ca tinerii absolvenţi de facultate să aibă acces la o funcţie publică chiar dacă nu au vechimea necesară, pe care în mod normal nu au cum să o obțină;
  • – conservarea şi stabilizarea unui mecanism normal şi meritocratic în rândul funcţiilor de conducere din învăţământ, respectiv: directorii şi directorii adjuncţi aflaţi în funcţie la data organizării concursului pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct, care fie nu participă, fie nu sunt declaraţi admişi în urma desfăşurării concursului în discuţie să nu poată fi numiţi în aceleaşi funcţii, ocolind astfel etapa competitivă;
  • – transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului, din 12 iulie 2016 privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Proiectul vizează garantarea faptului că impozitele urmează să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile şi acolo unde este creată valoarea. De asemenea, prezentul act va proteja mediul de afaceri din România de eventuale politici fiscale destabilizatoare care ar putea să apară în cadrul Pieţei Unice”.

  • Raportul integral al parlamentarului liberal Sorin Moldovan poate fi consultat la adresa următoare: 
    https://sorinmoldovan.ro/2ani-raport-de-activitate/.

Articole din aceeasi categorie