De azi începe vaccinarea antirabică

Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, ne-a remis un comunicat de presă prin care informează populaţia judeţului, primăriile şi deţinătorii de animale că începând cu data de 10 octombrie a.c., demarează vaccinarea antirabică la vulpi.

În condiţiile timpului favorabil acţiunea începe cu distribuirea aeriană a momelilor vaccinale, iar în perioada 13 – 15 octombrie 2016, vaccinul antirabic este distribuit manual în teritoriu, neacoperit de aviaţia utilitară.

Din datele oferite de şeful serviciului control oficial sănătate animale, Nagy Emeric, şi directorul executiv, dr. Ioan Oleleu, am reţinut că acţiunea sanitar veterinară se înscrie în strategia de prevenire, supraveghere, control şi eradicare a turbării pe teritoriul judeţului şi ţării, bucurându-se de sprijinul financiar oferit României de CE.

Pentru înştiinţare şi evitarea unor situaţii nedorite, DSVPSA a început distribuirea de materiale informative şi instrucţiuni care se adresează populaţiei şi crescătorilor de animale din zonele în care se face distribuţia aeriană a momelilor vaccinale antirabic. Posterele sunt şi vor fi amplasate la sediile primăriilor, în fiecare sat şi cătun al comunelor, la şcoli, magazine, posturi de poliţie, centre de colectarea laptelui şi numeroase locuri publice vizibile.

O altă atenţionare reiese din precizarea medicilor conform căreia, vulpile deţin cel mai mare rezervor de viruşi.

Vorbind despre profilaxie şi combaterea turbării, se precizează că nu se dispune de un tratament eficace, fapt ce impune cu necesitate vaccinarea antirabică a vulpilor, câinilor şi pisicilor.

Şi cum câinii sunt şi animale de companie, medicii veterinari recomandă ca timp de patru zile de la declanşarea campaniei de vaccinare, plimbarea acestora în spaţiul public să se facă în lesă şi cu botniţă, iar în spaţiile unde se distribuie momelile, păşunatul este interzis 14 zile.

Contactul cu vaccinul nu prezintă riscuri, însă trebuie spălate mâinile cu săpun şi clătite cu multă apă, iar în cazul depistării unor animale moarte să fie anunţaţi medicii veterinari, primăriile şi vânătorii, în scopul ridicării cadavrelor şi efectuarea de analize de laborator.

Aşadar, să fim cât mai cooperanţi şi să-i sprijinim pe organizatori în această importantă acţiune de eradicare a virusului numit turbare!.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie