De Anul Nou cu „Dor Transilvan”

  _DSC9666Neîncăpătoare s-a dovedit, din nou, sala Casei de Cultură a Studenţilor pentru cei veniţi să asiste la un regal de muzică şi jocuri populare, animat de protagonişti demni să ducă mai departe tradiţia, autenticul, frumosul în cîntec, joc şi port. Aşa cum o face deja de două decenii, Ansamblul folcloric „Dor Transil_DSC9451van” al Companiei de Tra
nsport Public Cluj-Napoca şi-a invitat publicul fidel – salariaţi ai companiei, membri ai familiilor acestora, prieteni, admiratori, cu toţii iubitori de folclor – la tradiţionalul Spectacol festiv de Anul Nou. „Orchestrat” şi prezentat cu inspiraţie, ca de obicei, de directorul artistic al ansamblului, dl Tiberiu Groza, spectacolul a desfăşurat ample tablouri orchestrale, vocale şi coregrafice susţinute de Orchestra „Dor Transilvan”, dirijată de această dată de tînărul violonist Fazakas Csaba, de experimentaţii dansatori ai Ansamblului folcloric „Dor Transilvan” – instructor Radu Rus, coregrafia Florin Ciobanu – precum şi de solişti, ai casei sau invitaţi speciali. Conducerea ansamblului şi-a făcut, de altfel, un titlu de mîndrie din a invita pe scenă interpreţi din categoria celor consacraţi prin valoarea actului artistic şi a repertoriului promovat în spectacole, precum şi interpreţi tineri, de certă perspectivă, confirmaţi deja prin prezenţe de succes în festivaluri şi trofee cucerite în concursuri. Suitele orchestrale au alternat cu cele coregrafice din Transilvania şi din alte zone ale României (şapte suite din repertoriul ansamblului, între care „Tîrnăveana”, „Bătrînesc-fecio_DSC9255resc”, suite din zona Clujului şi Chintăului, jocul din Oaş sau din Moldova, de pe Someş şi de pe Cîmpie), dansatorii dînd probe de virtuozitate a mişcării, bătăile pe cizmă, chiuiturile sau pocnetele din degete însoţind paşii cu deplasări largi _DSC9164sau paşii mărunţi, paşii schimbaţi, respectiv grupele de paşi succesivi, în contratimp sau sincopaţi. Aplauzele la scenă deschisă le-au susţinut permanent evoluţiile spectaculoase. Remarcabilă prestaţia tinerelor soliste vocale Iulia Bucur şi Ancuţa Matiş, care s-au distins prin acurateţea interpretării şi repertoriul abordat.

„La noi doru-i din dor”… Cîntece de dor şi drag, de viaţă şi moarte, de dragoste, jale şi tristeţe s-au strîns buchet în microrecitalurile susţinute de Călin Brătean, venit tocmai de la Suceava, în premieră absolută pe s_DSC9285cena clujeană; un tînăr cu voce frumoasă şi înzestrat cu talent, o prezenţă care a reuşit să ţină în priză publicul clujean de la prima şi pînă la ultima melodie. În aceeaşi cheie – apreciata Nicoleta Voica, interpretă consacrată a cîntecului bănăţean, a doinei mai ales, căreia i-a evidenţiat cu multă artă melismele cromatice de mare mobilitate, ritmul liber, aproape improvizatoric, forţa lirică _DSC9790extraordinară. Piesele rapide, doinele şi colinda de final au alcătuit un program armonios, aplauzele spectatorilor reprezentînd adevărata măsură a valorii.

Ca un corolar, a fost un spectacol care a adus în atenţie bogăţia, varietatea şi autenticul în creaţia populară.

După felicitările, mulţumirile şi urările cuvenite, rostite la final de preşedintele Sindicatului Liber RATUC, dl Andrei Rusu, şi de Directorul general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, dl ing. Liviu Neag (care a făcut şi un scurt bilanţ al realizărilor cu care compania încheie anul 2014 şi o prefigurare a obiectivelor propuse pentru 2015, în transportul local şi din zona metropolitană), în străluciri de artificii, LA MULŢI ANI! a răsunat din sute de glasuri, iar gîndul a zburat spre cumpăna dintre ani; acolo unde, reînnoite, se prevăd visele, dorinţele şi speranţele de mai bine ale tuturor.

A consemnat
Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie