Dat, Dicat, Dedicat. DAN SERBAC ŞI CÎNTECUL CLEPSIDREI

Dan-SerbacPovestire monografică se subintitulează noua apariţie editorială de la Napoca Star (director Dinu Virgil-Ureche). Iar scriitorul Cornel Udrea şi doamna Ligia Serbac coordonează o echipă care a reuşit, de-a lungul timpului, să aducă în faţa cititorilor documente ce încheagă chipuri de mare respiraţie pentru urbea noastră.

Baritonul Dan Serbac a fost o figură emblematică pentru scenele lumii. Şi, dacă destinul a făcut ca vocea lui să umple (şi) aurul lojelor de la Opera Română din Cluj, se cheamă că sîntem privilegiaţi. Povestirea readuce în prim planul clipei atît preţuirea pentru un mare artist liric, cît şi componentele umane ale personalităţii sale. Texte eclatante au semnat actorii Florin Piersic, Petre Băcioiu şi Dorel Vişan, dar şi-au plecat gîndul întru frumoase amintiri şi confraţi mai apropiaţi, cîntăreţi care au făcut din scena clujeană un tremolo continuu: Sorin Drăniceanu, Gheorghe Călătan, Gh.Victor Dumănescu, Balint Szabo, Ionel Voineag, Petre Burcă, Marcel Zănescu…

Opera Română din Cluj este o adevărată academie de frumos. Magiştrii acesteia, printre care numele lui Dan Serbac este de prim rang, au avut şi au puterea de a umple tot spaţiul estetic, cu care oamenii, de cele mai diverse categorii, rămîn în permanentă rezonanţă. Sînt convins că nu comit o impietate, dacă afirm că Dan Serbac a fost nu numai un mare artist, ci şi un mare om. Încercînd să citesc printre rîndurile mărturisirilor, am realizat că Omul Dan Serbac a fost egal cu sine însuşi. Lumea văzută prin detaliul mărunt este tot lume, spunea cineva. Iar Dan Serbac a avut grijă ca toate detaliile de bine şi frumos să le ducă dincolo de timp, cu aureola omului nu numai dotat, ci şi cu înţelegerea semenilor. Pe care i-a respectata şi i-a iubit ca nimeni altul.

E greu să recompunem… cioburile fiecărui material publicistic, adunat între coperţile acestei monografii. Dar, citită în întregime, monografia dezvăluie una din posibilităţile modelului uman de urmat: adevărata iubire de semeni. Prin gînd curat, egal rostuit între năcăjiţi şi privilegiaţi ai sorţii. Şi, cu siguranţă, sfîrşitul lecturii vă va face să exclamaţi: acesta a fost şi… este baritonul Dan Serbac!

Cortina chiar de s-a lăsat

Definitiv în urma lui

Dan Serbac nu va fi uitat

Şi cred c-ar merita statui

(Eugen Albu)

Superba monografie (în îngrijirea grafică a prof. univ.dr. Cristian Cheşuţ) va fi lansată la Centrul cultural „Carpatica” din municipiul Cluj-Napoca, vineri 26 iunie, ora 17, a.c.

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie