Dat, dicat, dedicat

LOGICĂ ŞI ARGUMENTARE

Comunicarea – suntem de acord – este una dintre cele mai importante şi, totodată, înfricoşătoare activităţi umane. Evident, nu este o definiţie, ci, mai degrabă, o constatare. Larry King, unul dintre cei mai mari moderatori de la CNN (şi nu numai) spunea în cartea sa „Secretele comunicării” că, poate cea mi importantă şi uzitată întrebare este „de ce?”. Încercăm, în câteva cuvinte, să răspundem la această întrebare: de ce o „Culegere de logică şi argumentare pentru bacalaureat şi olimpiadă?* Pentru că, citind cartea doamnei Prof. Dr. Diana Silaghi am realizat necesitatea unui asemenea demers, fie şi pentru că logica are bătaie lungă în viaţa fiecăruia dintre noi şi se opune argumentării lovind cu pumnul în masă.

Se ştie că analiza este prima condiţie a eficacităţii, iar logica vine să fundamenteze genurile dialogale şi retorice în afirmarea adevărului. În acest context, spune autorul cărţii:

Demonstraţia are ca scop: a) obţinerea adeziunii autorului; b) Stabilirea valorii de adevăr a unei aserţiuni; c) Întărirea convingerilor personale; şi d) Stabilirea unor adevăruri definitive”.

Neîndoielnic că perspectiva conţinutistică limbajului verbal sau nonverbal ţine de argumentarea logică. Iar:

operaţia logică ce presupune explicitarea noţiunilor şi stabilirea proprietăţilor de bază cărora noţiunile au un anumit loc în sistemul cunoaşterii este: a) inferenţa; b) definiţia; c) clasificarea; şi d) demonstraţia”, spune prof. dr. Diana Silaghi.

Lucrarea este un ghid mai mult decât folositor nu numai pentru cei care îşi pregătesc bacalaureatul (maturitatea!), ci şi pentru cei care, în varii momente existenţiale , participă la olimpiade de gen. În subtext intuim actul alocuţionar, cel ilocuţional şi prelocuţionar ca gesturi comunicaţionale de cea mai mare importanţă în ceeace priveşte pactul ei social. Găsim în cele peste 175 de pagini ale culegerii exemple semnificative din diverse domenii ale vieţii sociale ce se referă la dinamica relaţiilor de comunicare diurnă a două sau mai multor persoane. Însuşirea lor, depăşirea ideii preconcepute după care comunicarea ar fi doar un schimb de informaţii, ci o argumentare logică a unui vehicul aproape nelimitat de semnificaţii, poate declanşa acel ceva din gestul poetic al vechii Rome, unde poeţii, după lectura operei lor, îndemnau: Plaudite, cives!**

Radu VIDA

*Culegere de logică şi argumentare pentru bacalaureat şi olimpiadă, prof. dr. Diana Silaghi, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2019

**Aplaudaţi, cetăţeni! (lat. org.)

Articole din aceeasi categorie