Dansatorii armeni au cucerit publicul din Bucureşti

Ne bucurăm că, aproape la fiecare sfîrşit de săptămînă, avem ocazia să consemnăm un nou succes a formaţiei de dansuri „Hayakaghak” din municipiul Gherla. După superba evoluţie de la Dumbrăveni, în weekendul trecut mesagerii artei şi culturii din vechiul Armenopolis au fost ovaţionaţi şi aplaudaţi la Bucureşti. Aici a avut loc cea de a II-a ediţie a Festivalului „Strada Armenească”, locul ales fiind chiar complexul armenesc (curtea interioară a Bisericii armeneşti), unde timp de trei zile s-au desfăşurat manifestări culturale şi artistice dedicate acestei etnii.

Astfel, programul alcătuit de organizatori – Uniunea Armenilor din România şi ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti) în colaborare cu Primăria Capitalei – a cuprins concerte de muzică tradiţională şi modernă, Dansatoriispectacole de teatru (în prim plan a fost Teatrul „Ion Creangă) şi dansuri tradiţionale, expoziţii de produse specifice bucătăriei armeneşti şi alte activităţi distractive. Desigur, nici în acest an nu a lipsit tradiţionalul bazar, unde s-au vîndut lucrări de artizanat realizate de talentaţii meşteri populari de origine armeană. Totodată, a fost proiectat filmul documentar „Armenopolis” în regia lui Florin Kevorkian, producţie cinematografică prezentată la începutul lunii iulie şi în sala modernizată a centrului cultural din municipiul Gherla, în prezenţa realizatorilor şi a primarului oraşului, ing. Marius Sabo.

La evenimentul cultural de la Bucureşti, municipiul Gherla a fost reprezentat de cunoscuta formaţie de dansuri armeneşti „Hayakaghak”, care sîmbătă seara a susţinut un program deosebit de valoros. Cei 10 membri ai grupului au fost îndelung aplaudaţi, publicul cerîndu-le de mai multe ori să repete dansul prezentat. Tinerii gherleni s-au pregătit special pentru acest festival, sufletul ansamblului fiind, şi de această dată, principalul organizator al activităţilor artistice din cadrul filialei locale a UAR, Esztegár Erika. Nu e de mirare că tinerii armeni sînt invitaţi la toate ediţiile acestei prestigioase manifestări culturale din Bucureşti, la care au participat şi ansamblurile greceşti „Asteria” şi „Asterakia”. Nu au lipsit nici reprezentanţii Partidului Romilor „Pro Europa” (formaţia „Romafest”). Cunoscutul caricaturist de origine armeană, Cik Damadian, a vernisat şi o inedită expoziţie în ambianţa istorică a complexului bucureştean.

Totul a fost frumos şi plăcut la ediţia a II-a a „Străzii Armeneşti”, unde am avut ocazia să vedem toată crema culturii şi artei armeneşti din ţara noastră. În curînd, la 15 august, le dăm din nou întîlnire în oraşul Dumbrăveni, judeţul Sibiu, unde va cînta corul Catedralei Armeneşti din Gherla. De fiecare dată rămînem cu cele mai bune impresii după evoluţiile tinerilor armeni din Gherla, întotdeauna la înălţimea aşteptărilor.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie