Dan Dungaciu: Republica Moldova rămîne în continuare cea mai importantă temă de politică externă a României

Proiectul statal al Republicii Moldova este pus în discuţie la ora actuală iar România ar trebui să-şi regîndească viziunea faţă de această ţară. O soluţie în acest sens ar fi crearea de către România a unui fond de investiţii prin care să se investească în Republica Moldova în domenii în care ţara noastră nu a făcut-o pînă acum. Afirmaţia a fost făcută ieri de către Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, în cadrul dezbaterii cu tema „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova”.

Evenimentul, găzduit de Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu”, Institutul de Cercetări Europene (ICE), Fundaţia Universitară a Mării Negre, Centrul pentru Negocieri şi Medieri Internaţionale şi Europene (CNMIE) şi i-a avut ca parteneri pe studenţii din organizaţia Grupul de Iniţiativă Basarabeană (GIB) Cluj-Napoca.

Dan Dungaciu a explicat că Republica Moldova se află într-o criză de proiect şi că nu ce se întîmplă în prezent în această ţară este important ci ce se ce va întîmpla după.
‘’Nu credem că ce se întîmplă acum în Republica Moldova este esenţial sau dacă vreţi, ce se întîmplă acum în Moldova este esenţial dar nu important. Dincolo de tot ce se întîmplă în Republica Moldova, ceea ce trebuie să ne intereseze pe noi este ce se va întîmpla după. Problemele Republicii Moldova nu ţin de configuraţia politică a Republicii Moldova de azi sau de mîine. Este ceva mult mai complicat ce se întîmplă acolo şi este o sarcină mult mai complexă pe care România trebuie să şi-o asume, repet, dincolo de cine conduce azi sau mîine Republica Moldova. Lucrurile sînt atît de complicate încît o schimbare de configuraţie politică nu e o soluţie. În al doilea rînd, situaţia geostrategică e de aşa natură încît ar trebui un alt tip de asumare pentru Est. Avem senzaţia ca dimensiunea de securitate pe care şi-a asumat-o inclusiv NATO nu mai pare a fi atît de importantă. Pînă astăzi eram într-un fel de echilibru pentru că nimeni de la NATO nu ne-a spus că dimensiunea estică este mai importantă decît cea sudică, din zona Balcanilor. Am impresia că summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul summit în care Estul să mai conteze după care NATO chiar şi UE e posibil să se orienteze mai degrabă spre dimensiunea sudică, cea a balcanilor. Dacă vom ajunge într-o astfel de situaţie va trebui ca abordarea faţă de Est să aibă o altă formă. În termeni politici Republica Moldova se află într-o criză de proiect. Şi asta se vede şi din soluţiile pe care încearcă să le găsească unii politicieni. Percepţia că anumite persoane pot salva un stat reprezintă un indicator clar că avem o criză politică extrem de gravă. Criza mare a Moldovei este dată de faptul că nu a reuşit ca dintr-un ethos regional să devină un etnos naţional în care statul să devină funcţional. Astăzi sîntem în situaţia în care proiectul statal se pune în discuţie. Deci politic, strategic şi identitar ar trebui să ne determine să gîndim altfel iar România ar trebui să-şi regîndească viziunea pentru Est şi Moldova’’, a declarat Dungaciu în cadrul dezbaterii la care au ţinut să participe şi studenţi basarabeni din centrul universitar clujean.

Dan Dungaciu susţine că o soluţie din partea României pentru Republica Moldova ar fi înfiinţarea ‘’Fondului Moldova’’. Potrivit directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, prin intermediul acestui fond ar urma să se facă investiţii în domenii strategice precum energia, transporturi, alimentare cu apă. ‘’Fondul Moldova vine din această provocare pentru că ce s-a întîmplat pînă acum nu a fost foarte de succes. E o criză de imaginaţie care se vede şi în construcţia instituţională din România şi în discursurile partidelor şi în cele oficiale. Prin urmare, Fondul Moldova a venit ca urmare a acestor provocări şi ca o sugestie pentru dezbaterea publică. Prima premisă de la care am plecat este că Fondul Moldova trebuie să fie ceva care să nu semene cu ce a fost. Fondul Moldova propune crearea unui fond de investiţii prin care România să investească acolo în termeni de bussines şi să se bazeze pe o administrare de tip corporatist. România are astăzi companii naţionale care stau pe sute de milioane de euro iar banii aceştia ar trebui puşi să lucreze’’, a spus Dungaciu.

Expertul român în relaţii internaţionale a subliniat că în anii 90 în România şi Moldova condiţiile de trai erau cam egale însă în prezent cei de peste Prut sînt de şase ori mai săraci decît românii. ‘’După 25 de ani însă cei din Moldova sînt de şase ori mai săraci decît cei din România. Este clar că ceva nu a funcţionat acolo. Este preţul plătit de cetăţeanul din Moldova pentru traseul politic pe care şi l-a asumat această ţară sau preţul nereunificării din anii 90. Am luat-o pe trase diferite iar cei din Moldova acum plătesc. Aceste constatări ne-au arătat că ceva trebuie făcut’’, a punctat Dungaciu. Întrebat dacă acest proiect cu componentă economico-financiară e suficient pentru a asigura Moldovei drumul spre dezvoltare, Dan Dungaciu a arătat că pentru abordarea subiectului ‘’Moldova’’ la nivelul României e nevoie de un consens politic de tipul pactului din 1995 de la Snagov. ‘’Noi credem că Republica Moldova rămîne în continuare cea mai importantă temă de politică externă a României, oricît am încerca să ne ferim de ea. Ei, ca să fie abordată această chestiune, în primul rînd ar trebui un soi de Pact de la Snagov în care să fie cuprins şi Fondul Moldova’’, a arătat Dungaciu.

Cît priveşte parcursul european, Dungaciu a arătat că sigura soluţie în acest sens pentru Moldova ar fi ‘’modelul german’’ al integrării. ‘’Prima extindere a Uniunii Europene şi NATO a fost la 3 octombrie 1990 cînd RDG a intrat în NATO şi UE prin unificarea cu RFG. Asta este singura cale realistă pentru Moldova. Că vrem sau nu vrem este altceva. Că ne place sau nu e altceva, este o judecată de realitate nu de valoare’’, a mai afirmat Dan Dungaciu, adăugînd că scenariul reunificării Republicii Moldova cu România este în mod cert analizat la nivel european, însă, a subliniat Dan Dungaciu, nicio altă ţară sau entitate nu va lua decizia în locul României.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie