CUM AU REZOLVAT CRAIOVENII COLABORAREA CU CHINEZII?

Dacă cineva are drum la Craiova, va fi plăcut surprins, credem, să vadă un şantier de construcţii de locuinţe, cum se vedeau cu ani în urmă mai în toate oraşele ţării. Este vorba, de fapt, de una din manifestările concrete a relaţiilor de prietenie cu China, care a deschis acest şantier, amplasat pe o suprafaţă de 6,4 ha. Aici sînt în construcţie 23 de blocuri cu 1815 garsoniere apartamente cu 2 şi 3 camere şi penthaus-uri. Ansamblul are prevăzute şi parcări, magazine, cabinete medicale, săli de sport etc. Din informaţiile primite la faţa locului sînt deja vîndute cca 80% din apartamente, la un preţ de 400 euro/mp, fără TVA.
Ansamblul Imobiliar Craiova este rod al colaborării dintre primăria Craiova şi firma chineză Shandong Ninjian Construction Group.
IMG_20150804_0001Evident că ar fi de dorit ca, în funcţie de necesităţile economice, sociale şi culturale ale municipiului şi judeţului Cluj exemplul craiovenilor să fie luat drept model, mai ales că din partea Chinei există încă din anul 2014 o ofertă de 10 miliarde de dolari, făcută chiar la Bucureşti, pentru ţările Europeni Centrale şi de Est (ECE) pentru colaborări, reciproc avantajoase, vizînd construcţia de drumuri şi căi ferate, inclusiv de mare viteză, porturi, agricultură, protecţia mediului energie nucleară, eoliană, hidro şi solară, cercetare etc.
Asemenea aspecte au fost abordate şi reconfirmate în întălniri CHINA-ECE, ulterioare din Polonia, Serbia, la Tîrgul Internaţional pentru Investiţii şi Comerţ de la Shanghai sau întîlnirea din oraşul Nigbo, din 2015.

Vizitele recente ale unor reprezentanţi oficiali precum Liviu Dragnea sau F.Vodiţă au deschis noi posibilităţi de colaborare pe diverse planuri între România şi China. Conform înţelegerilor se pot organiza colaborări la nivel regional între provinciile Chinei şi judeţele şi oraşele din ţara noastră, mai ales cele înfrăţite.
În sensul celor de mai sus este bine să subliniem relaţiile de înfrăţire existente între judeţul Cluj şi provincia Shangdong, respectiv municipiul Cluj-Napoca şi oraşul Zhegzhou, mai nou cu oraşul Ningbo, după vizita d-lui primar Emil Boc în această zonă. Filiala Cluj a Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P. Chineză (ARPC) sprijină acţiunile concrete pentru dezvoltarea multilaterală a prieteniei tradiţionale româno-chineze.

În concluzie, considerăm că se impune cu necesitate eficientizarea contactelor factorilor administrativi cu reprezentanţii chinezi şi a depăşirii caracterului formal şi cu rezultate reduse a acestor întîlniri.
Prof. univ. Virgil Moldovan
Preşedinte ARPC

Articole din aceeasi categorie