Culoare.55 – vernisaj la ora 0

picoviciPrimul eveniment organizat la Turda în 2015 a debutat în prima secundă a Anului Nou. Atunci a început vernisajul expoziţiei de pictură cu circa 20 de lucrări ale profesorului Alexandru Picovici. La vernisajul expoziţiei, găzduită de Galeria municipală de Artă, situată pe strada Libertăţii nr. 2, au participat exact 12 persoane, atîtea cu cîte bătăi a marcat pendulul ceasului scurgerea ultimelor clipe ale anului 2014 şi sosirea primelor secunde din noul an.
Cea de-a treia expoziţie personală realizată de Alexandru Picovici la Galeria de Artă, în răstimp de opt ani, cuprinde creaţii ale pictorului turdean, realizate între anii 1996 şi 2014. Lucrările, realizate îndeosebi în tabere de creaţie organizate la Valea Vadului, Lunca Largă, Mărişel şi Turda (Est-Vest. Continuitate, 2004) reprezintă mai ales peisaje sau studii ale unor detalii arhitectonice.
”Fiecare lucrare are povestea sa” a precizat Alexandru Picovici. De exemplu, una din picturile expuse, un piesaj, trebuia dăruită unui nepot al pictorului, cu ocazia căsătoriei acestuia. În ziua nunţii, în loc de ospăţ a avut loc înmormîntarea mamei miresei. Din această cauză, nunta s-a amînat ”sine die” iar pictura a ajuns, după ani buni în care a zăcut în atelierul lui Picovici, la expoziţia găzduită, în cursul lunii ianuarie, de galeria de artă turdeană. Unele din lucrările expuse aici au mai făcut parte din expoziţii organizate la Muzeul de Istorie sau la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda, precum şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Trăsătura specifică tuturor lucrărilor o reprezintă culorile reci. Aceasta se explică prin faptul că Alexandru Picovici ”vopseşte” toată pînza în negru şi apoi realizează pictura, a explicat soţia pictorului, Mariana Picovici, de asemenea artist plastic. Acordeonistul Ioan Dănuţ Zăhan a apreciat că pentru transpunerea în limbaj muzical a picturilor ”ar trebui folosite gamele minore şi muzica atonală”.
Titlul expoziţiei conţine şi numărul 55, deoarece în noaptea de Anul Nou Alexandru Picovici a plusat cu cinci ani peste vîrsta jumătăţii de veac.
Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie